Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

En knuff – sen slår tjuven till

Publicerad 2011-12-15

Ligans fräcka kupp mitt i julruschen

Här slår ficktjuvarna till mitt i centrala Stockholm.

Med en knuff distraherar de kvinnan, tar plånboken, och tömmer hennes konto på pengar.

– Den här typen av stölder ökar med 50 procent under julhandeln, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning.

Ligan slog till i rusningstid i tunnelbanan vid Stockholms centralstation den 5 november.

En av männen stannar till framför en kvinna så att hon går in i honom. Samtidigt sticker mannens kumpan snabbt ner en hand i kvinnans handväska – och fiskar upp plånboken.

Men i själva verket har stöten inletts en halvtimme tidigare. Någon av tjuvarna, eller en kumpan, har i smyg granskat när kvinnan tog ut pengar i en bankomat. Ligamedlemmen har noterat när offret tryckte in sin bankomatkod, och var hon stoppade ner plånboken.

”Mycket skickliga”

– De slår till när det är mycket folk ute. Konceptet är enkelt men de är mycket skickliga, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning.

Med de nya bankomaterna har det blivit svårare för tjuvarna att utföra skimning, där man använder en teknisk utrustning som monteras på uttagsautomaten och som läser av kort och kod automatiskt. I stället har fickstölderna ökat.

Det är framför allt kring jul som ligorna passar på. Det är mycket människor i rörelse och folk har mycket pengar på kontot. Kortstölderna ökar med omkring 50 procent varje jul, enligt polisen. Och det är nästan alltid internationella ligor som försvinner utomlands inom ett par dagar. Därför är också uppklarningsprocenten för de här brotten låg.

– Självklart kommer de flesta undan: vi har helt enkelt för kort tid på oss att gripa dem. När vi får en anmälan letar vi direkt efter övervakningsbilder. Men när det finns bilder måste tjuvarna identifieras och det är oftast mycket svårt, säger Jan Olsson.

Ingen gripen

I fallet med tunnelbaneligan hade polisen tur – det fanns bilder. Trots det kom tjuvarna undan, och de hade tömt kvinnans konto på pengar bara minuter efter att stölden ägde rum.

– Förundersökningen pågår fortfarande men ingen har gripits, säger Jan Olsson.