Kidnappare gripna i Mali

Publicerad 2011-12-12

Gisslans öde läggs i Sarkozys händer

BEFANN SIG PÅ SEMESTER 36-åringen och hans resesällskap blev kidnappade av tungt beväpnade män med automatvapen. Den första bilden på gisslan publicerades av en mauretansk nyhetsbyrå.

Den svenske 36-åringen och fyra andra västerlänningar hålls fortfarande gisslan i Sahara.

Nu lägger terrorgruppen Aqim männens öde i Nicolas Sarkozys händer.

Samtidigt har de personer som kidnappade två franska medborgare gripits – och samma personer kan ligga bakom bortförandet av svensken.

Den svenske mannen och hans två vänner som kidnappades i Mali hålls fortfarande fångna av förövarna.

Svensken och hans sällskap ska hållas fångna av Aqim, "al-Qaida i islamiska Maghreb".

Nya utspel

I helgen meddelade gruppen att de totalt har fem västerlänningar, de övriga två ska vara fransmän.

Al-Qaida-gruppen bakom tillfångatagandet visade i slutet av förra veckan upp männen på bild för första gången – nu kommer gruppen med nya utspel.

Ansvaret för de kidnappade läggs helt i franske presidenten Nicolas Sarkozys händer.

Kidnappningarna ska vara en hämnd på Frankrike för landets "upprepade aggression" i regionen och Sarkozys "fortsatt dåraktiga politik", säger vad som påstås vara Aqim i ett uttalande, rapporterar TT.

Framför dödshot

– Du kan välja mellan att rädda deras liv och släppa dem så snart du tillmötesgår de legitima kraven från mujahidin, eller så kan du välja att döda dem genom att vägra eller om du agerar förhastat och begår ännu en oövertänkt dåraktig gärning, säger gruppen i uttalandet som riktas mot Sarkozy, enligt TT.

Det är dock oklart om hotet bara riktas mot de två fransmännen eller också de andra kidnappade.

Svensken kidnappare kan vara gripna

Samtidigt har rapporter kommit om att fyra personer som kidnappade två fransmän den 24 november har gripits i Mali, uppger en säkerhetskälla för den franska nyhetsbyrån AFP, skriver TT.

På twitter skriver Malis presidentkansli att fyra terrorister, som var inhyrda av Aqim har gripits av säkerhetsstyrkor. Gripandet inträffade i fredags.

Fransmännen fördes bort dagen innan gruppen där svensken ingick blev bortförd.

Det kan vara så att samma personer ligger bakom kidnappningen av fransmännen som svensken. Men gisslan ska inte ha hittats.

Svenska UD har inga kommentarer till uppgifterna.

Aqim ska ha krävt en lösensumma för de kidnappade männen. Vid ett möte mellan europeiska och nordafrikanska försvarsministrar i går vädjade Mauretanien, ett av länderna i västra Sahara där Aqim verkar, om att inte betala pengarna.

"Viktigast få hem gisslan"

– Jag ber alla att verka för att terrorismens resurser ska torka ut och att kidnapparna ska pressas in i ett hörn genom att inte betala lösesummor, sa Mauretaniens försvarsminister Ahmedou Ould Ideye, enligt TT.

Frankrikes försvarsminister Gérard Longuet sa dock att det viktigaste är att få hem gisslan.

Det var i slutet av november som den 36-åringe svensken kidnappades tillsammans med den sydafrikanske mannen och holländaren när de åt på en restaurang i Timbuktu.

En tysk medborgare avrättades i samband med att trion kidnappades.

Här ligger Timbuktu i
Mali