Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vinterkräksjukan – tips och råd

Så undviker du att smittas av vinterkräksjukan

Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2018-12-10

Så undviker du vinterkräksjukan i årSå undviker du vinterkräksjukan i år

Tänk på att tvätta händerna extra noga nu när vinterkräksjukan är i omlopp.

Vabruari är här och enligt Folkhälsomyndigheten har de hittills rapporterat in nästan 2 000 fall av vinterkräksjuka. Det är drygt 500 fler än under samma period förra säsongen, men det är inte ovanligt många enligt myndigheten.

– Den är lite längre framåt vårkanten innan den riktigt kulminerar, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april. När säsongen började så såg man att sökningarna på 1177 Vårdguiden ökade vilket är ett tecken på att spridningen av vinterkräksjuka tagit fart i samhället. Liksom den förra säsongen kom den igång relativt sent.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga, men de senaste sex åren har det varit relativt milda säsonger. Vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på myndighetens hemsida.

God handhygien är bästa skyddet mot vinterkräksjuka.

"Toppen av ett isberg"

När du väl har smittats kommer symptomen ofta snabbt: Illamående, diarré, kräkningar och feber är några av symptomen som drabbar den sjuke.

Om ditt barn drabbats är det viktigt att hålla det hemma.

– Alla tjänar på att hålla sitt barn hemma när det är sjukt. När det gäller vinterkräksjukan är det viktigt att man har lite marginal även efter det värsta har lagt sig. För förskolebarn är det 48 timmar som gäller efter sista symptomen innan man kan gå tillbaka till förskolan. Och det uppmanar jag verkligen att man respekterar, säger Malin Bengnér.

Handsprit räcker inte

Det bästa skyddet är god handhygien, tvätta händerna med tvål och vatten. Enligt Elsie Ydring kan handsprit användas som ett komplement.

Följ host- och nysetikett. Hosta och nys i armveck eller i papper så att man inte sprider virus omkring sig när man är sjuk, säger Malin Bengnér.

Fakta: Vinterkräksjukan

  • Vinterkräksjukan orsakas av det mycket smittsamma caliciviruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Men man kan också vara smittad och bära viruset vidare utan att uppvisa symptom.
  • Viruset sprids på olika sätt: Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats av smittad person, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten. Caliciviruset förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.
  • Vissa personer får inte vinterkräksjukan även om de utsätts för viruset, på grund av en gen som skyddar mot den vanligaste typen av caliciviruset. Däremot har man inte ett absolut skydd och kan bli sjuk av andra, mindre vanliga typer av viruset.
     

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten