V-politiker uppmanar till flyktingsmuggling

Publicerad 2015-11-25

Jämför med när judar flydde över Öresund under kriget

Hanna Gunnarsson, vänsterpolitiker i Lund, uppmanar nu till flyktingsmuggling, enligt Sydsvenskan.

På sin Facebook-sida skriver hon att "Vi behöver börja gömma och smuggla flyktingar över Öresund nu. Som vi gjorde under kriget."

Hanna Gunnarsson (V).

Enligt Hanna Gunnarsson är regeringens nuvarande politik fruktansvärd och en skam för Sverige. Hon menar även att den kan försätta landet i en situation där personer står vid gränserna och inte kan ta sig över, vilket kräver att befolkningen nu börjar agera.

– Jag kommer från Helsingborg och där hjälpte man danska judar över sundet för att de inte hade möjlighet att komma över på något annat sätt och räddade därmed livet på dem, säger hon till Sydsvenskan.

"Ingen expert på asylpolitik"

På fråga om det går att jämföra dagens Danmark med när det var nazistockuperat under andra världskriget, svarar Hanna Gunnarsson följande:

– Nej, Danmark är ju inte ockuperat, så det är det ju inte. Men flyktingarna kan vara i samma läge som de var under kriget, när man inte kunde fly över gränserna. Jag är ingen expert på asylpolitik, men Danmark har ju också en flyktingpolitik som inte är så jättevälkomnande och då blir man kanske fast i Tyskland. Och säger Tyskland stopp kanske man blir fast i länder ännu längre söderut och då är det bättre att vi hjälps åt i Europa. Är inte staterna beredda att göra det kanske befolkningen får hjälpa till.

Befogat att bryta mot beslut

På frågan om hon anser att det är rätt att bryta mot regeringens beslut svarar hon att regeringen i bland fattar beslut som inte är förankrat hos väljarna, och att det därför kan vara befogat att göra det.

– Jag tror att vi människor måste agera så att vi hjälper våra medmänniskor om de är utsatta för fara. Skulle jag rent teoretiskt hjälpa några flyende syrier eller afghaner över Öresund utan att skada dem eller skada någon annan, så ser jag inga problem med det, säger hon till Sydsvenskan.

Hanna Gunnarssons åsikter skall inte vara förankrade i partiet utan spegla hennes egna, personliga åsikter.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln