Jan Helin: ”Grov respektlöshet mot källskyddet”
Uppdaterad 2015-05-27 | Publicerad 2015-05-26
"Om polisen ringer till mig kan de få se bilderna – utan att vi bryter källskyddet
Aftonbladet har med hänvisning till källskyddet inte velat lämna ut bilder på två misstänkta rånare till polisen.
Nu har tidningen överklagat Solna tingsrätts beslut om en husrannsakan på redaktionen.
– Det är en grov respektlöshet mot källskyddet, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.
– Men det finns en enkel lösning: Om polisen istället ringer till mig kan de få se bilderna – utan att vi bryter källskyddet.
Efter ett rån i Kista galleria i söndags skickade en tipsare in bilder till Aftonbladet på två misstänkta gärningsmän som flyr på en moped.
När Aftonbladet publicerade bilderna maskades ansiktet på den person vars ansikte man annars skulle ha kunnat se. Det gjordes av pressetiska skäl eftersom Aftonbladet inte kunde vara säker på att personerna på bilden hade begått brottet.
Polisen begärde efter artikeln att Aftonbladet skulle lämna ut bilderna, något som Aftonbladet sa nej till, av hänsyn till källskyddet.
Inskrivet i grundlagen
– Jag har inget intresse av att hindra polisens arbete, men jag är skyldig att skydda våra källor, det står inskrivet i grundlagen och är en helig publicistisk princip som vi självklart lever efter på Aftonbladet, säger Jan Helin.
– Det här är bilder som har kommit till oss via en uppgiftslämnare som vill vara anonym. Om vi skulle ge bildfilerna till polisen så skulle vi riskera att röja källan. Bildfiler har i dag ofta en rad metadata med sig som gör att källan skulle gå att spåra. Därför lämnar vi inte ut bilden.
Nu har Solna tingsrätt gett polis och åklagare rätt att genomföra en husrannsakan på Aftonbladets redaktion.
”Tingsrätten förordnar, med stöd av 28 kap. 1 § andra stycket rättegångsbalken, att husrannsakan får företas på tidningen Aftonbladets redaktion i syfte att eftersöka och beslagta den it-enhet/it-enheter som innehåller omaskerade bilder av misstänkta gärningsmän."
"Häpnadsväckande agerande"
Det har fått Aftonbladets publisher Jan Helin att ifrågasätta vad polis, åklagare och tingsrätt egentligen sysslar med.
– Vad åklagaren har begärt och tingsrätten beslutat om är en husrannsakan för att beslagta en it-enhet - vad är en it–enhet? I min värld kan det betyda en av två saker: det är antingen bildfilen man vill ha – eller till och med en hårddisk eller en dator där de här bilderna ligger.
– Det är ett respektlöst uttryck av tingsrätten och ett häpnadsväckande agerande av en åklagare, att så oblygt klampa rakt in i det viktigaste som jag som ansvarig utgivare har att försvara enligt lagen, det vill säga källskyddet.
Han tycker att polis och åklagare har skött situationen "klantigt".
– De har skapat en höna av en fjäder, säger Jan Helin.
– Jag ska inte lära polisen att göra sitt jobb. Men om jag hade varit polis hade jag kanske kontaktat ansvarig utgivare för Aftonbladet först, och frågat om det fanns någon möjlighet att få titta på de här bilderna. Då hade det här redan varit löst.
"Välkommen att titta"
Att visa bilden, omaskad, är nämligen inget problem – så länge inte källskyddet hotas.
Och det gör det inte om inte metadatan avslöjas.
Enligt Jan Helin är polisen välkommen att komma och titta på bilden i omaskat skick på en dator – och få med sig kopior, på papper eller i en digital fil, som inte innehåller någon metadata.
– För min del skulle det här kunna vara avklarat på tio minuter, säger Jan Helin.
– Vi hindrar inte polisens arbete, det är polisen som har satt krokben på sig själva.
Aftonbladet har nu överklagat tingsrättens beslut om husrannsakan till Svea hovrätt.
Nu ska Aftonbladets advokat Thomas Olsson prata med åklagaren och framföra Aftonbladets förslag.
– Min förhoppning är att vårt förslag till lösning är godtagbart för polis och åklagare, säger Jan Helin.
– Då återstår bara för åklagaren och tingsrätten att förklara: Hur i hela världen har ni tänkt, principiellt, kring källskyddet, när ni begärde en husrannsakan på Aftonbladet?