Familjen Rausing bryter tystnaden

Publicerad 2013-01-24

I två månader låg hennes svägerska död hemma, gömd under täcken och soppåsar i sovrummet.

Nu berättar Sigrid Rausing, 50, syster till Hans Kristian Rausing, för första gången om tragedin som ledde till Eva Rausings död.

– Av alla tragiska slut vi föreställde oss – och de var många – hade vi aldrig kunnat föreställa oss detta, skriver hon i The Guardian.

Sigrid Rausing. Bilden är från 2005.

För första gången uttalar sig någon i familjen Rausing om tragedin som skapade rubriker över hela världen i somras.

Då hittades Eva Rausing död, begravd under lump i sovrummet i familjens lyxbostad i London, efter att två månader tidigare ha avlidit av en överdos.

Del ljusskygga familjen Rausing har tidigare bara beklagat dödsfallet i ett kort uttalande, där de också bad om att få vara i fred.

Men nu bryter Sigrid Rausing tystnaden.

”Onda häxorna”

I en artikel i den engelska tidningen The Guardian skriver hon själv om sin lillebrors tunga missbruk och berättar öppenhjärtigt om sin och familjens tröstlösa kamp för att hjälpa honom och hans familj – en kamp som ledde till att hon själv blev bannlyst hemma hos Hans Kristian och Eva Rausing i deras hem i stadsdelen Belgravia.

"De onda häxorna", kallade Eva Rausing henne och hennes äldre syster Lisbet.

Sigrid Rausing avslöjar nu att hennes bror i somras hade fått så mycket morfin på recept att det enligt henne "hade kunnat döda en mindre häst".

Hon berättar hur hans missbruk började – under en resa till Indien för 24 år sedan – utan att familjen till en början förstod.

Hon berättar om otaliga perioder på behandlingshem. Efter en av alla dessa gånger kom Hans Kristian för att bo hos henne – att han omedelbart återföll i missbruk förstod hon inte.

– Jag trodde att sättet han levde på – tallrikarna med rutten mat under sängen, smutsen under hans naglar – bara var han. Smutsen var heroin. Jag förstod inte, skriver hon.

Extremt orolig

För ett år sedan, på nyårsdagen 2012, stod hon hemma hos sin bror och bankade på hans sovrumsdörr – samma dörr som polisen några år tidigare sparkat in, när Hans Kristian hade kört drogpåverkad.

Nu var dörren stängd och barrikaderad inifrån.

Eva var hos sin familj på Barbados och extremt orolig för sin make.

Men han öppnade inte när hans syster bankade på – att han var där visste hon, men inte om han levde eller var död.

I dag är Sigrid Rausing för en avkriminalisering av narkotika – och önskar att fler ska dömas till vård i stället för fängelse.

Det är enda chansen, menar hon.

Hennes bror har fått den chansen, om än väl sent.

I dag kämpar han mot sitt drogmissbruk på ett privatsjukhus i London, där han ska stanna i två år i stället för att sitta i fängelse.