Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kandiderar – trots kritiken

Publicerad 2013-04-18

Turbulensen kring Veronica Palm (S) har varit stor efter affären med Omar Mustafa.

I förrgår höjdes krav på att hon ska lämna sin post som ordförande för Stockholms arbetarekommun.

– Som ordförande är det inte konstigt att man utsätts för kritik när man tvingas fatta svåra beslut. Men jag står till förfogande när medlemmarna ska välja ordförande om två veckor, säger Veronica Palm.

Omar Mustafa.

Sedan Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse den 7 april har det stormat rejält inom den svenska socialdemokratin. Efter en turbulent vecka tvingades Mustafa, som också är ordförande i Islamiska förbundet, att lämna sin post i lördags kväll - efter bara sex dagar. Han valde då att lämna alla uppdrag inom partiet.

Kritik mot flera håll

Kritiken mot Mustafa grundade sig i att han i sin roll i Islamiska förbundet varit med och bjudit in personer med antisemitiska åsikter till konferenser. Senare uppdagades det också att han skrivit kontroversiella uttalanden på Twitter, som gick emot partilinjen. Till slut gick partiledaren Stefan Löfven ut och sa att Mustafa måste välja mellan sitt uppdrag i S och det som ordförande för Islamiska förbundet.

I lördags kväll uppmanade Veronica Palm, ordförande i S-distriket i Stockholms stad, honom att avgå.

Både Palm och S i Stockholm har fått utstå mycket kritik för sin roll i processen. Det var nämligen de som valde att nominera Mustafa till partistyrelsen. Mustafa hade då suttit i styrelsen i Stockholm i ett år.

Duckade länge frågor

Palm duckade länge för frågor, men i går bröt hon tystnaden i en debattartikel i Aftonbladet. Där skrev hon tillsammans med kommunsekreteraren Olle Burell att Omar Mustafa inte kunde leva upp till de krav som ställdes på honom.

– Denna förtroendekris ledde till slut fram till en punkt då Omars trovärdighet var så ifrågasatt att det skadade honom, men också vårt parti, på ett allvarligt sätt. Vi såg då inget annat alternativ än att be honom avgå från partistyrelsen.

Kritiken mot Veronica Palms roll i processen har också lett till att han hennes lämplighet som ordförande för S-distriket i Stockholm har ifrågasatts. I förrgår krävde Moissis Nikolaidis (S), representantskapsombud i Stockholm, att Veronica Palm ska avgå. Han menade att det hon bidragit till är en katastrof för partiet:

– Någon måste ta ansvaret och högsta ansvaret ligger på Veronica Palm. Hon måste ta de politiska konsekvenserna när hon hanterat frågan så dåligt, sa han.

I dag kräver dessutom Lars-Olof Pettersson, ordförande för Socialdemokratiska småföretagarföreningen i Stockholm, att Palm lämnar sitt uppdrag.

– Hon har hanterat den här situationen omdömeslöst. Jag tycker att det har varit svajigt i Stockholms arbetarekommun under en längre tid under hennes ordförandeskap, och därför tycker jag att hon ska lämna plats för någon som med omdöme och stort förtroende kan förena Socialdemokraterna i Stockholm, säger han till SvD.se.

"Jag står till förfogande"

Men Palm själv har inga planer på att lämna sitt uppdrag. Det berättade hon för Aftonbladet efter ett möte med riksdagens civilutskott i morse.

– Det vore konstigt om man som ordförande inte utsätts för kritik när man tvingas fatta svåra beslut. Jag har alltid värnat öppen debatt, både om ledarskap och politik, säger hon.

Om två veckor ska S-distriket i Stockholm välja ordförande och det har föreslagits att Palm ska fortsätta i sin roll.

– Jag har under min tid som ordförande lett partidistriktet till att våga spetsa politiken, att vara bättre på att möta de rättmätiga krav som stockholmarna har på en stark och tydlig socialdemokrati. Jag har varit med och öppnat upp partiet och sänkt trösklarna för engagemang. De vill jag fortsätta göra. Jag finns till förfogande men det är medlemmarna som bestämmer.

"Jag bär ett stort ansvar"

Men Palm säger också att hon bär ett stort ansvar för turbulensen kring Omar Mustafa.

– Både för att jag leder en organisation som valde att nominera Omar Mustafa, men också eftersom jag bad honom att att lämna sin plats i partistyrelsen. Jag bär också ett ansvar för att en ung människa under den här veckan har haft det fruktansvärt jobbigt. Jag vill, hoppas och tror att vi kan återupprätta ett arbete där fler unga människor med olika bakgrunder  vara aktiva i vårt parti. Men just i det här fallet fanns det ingen annan väg att gå, säger hon.

Har du haft för dålig koll på vad Islamiska förbundet står för?

– Vi var igenom den här processen för ett år sedan när Omar valdes in i Stockholm och hade en hel del samtal kring vad det innebär att vara ordförande för Islamiska Förbundet och att vara företrädare för Socialdemokraterna. Det var ingen helt ny fråga, däremot var jag ganska övertygad om att de samtalen hade nått längre.

Hur går ni nu vidare?

– Vi kommer fortsätta det arbete vi haft i Stockholm med att öppna upp vårt parti så att fler människor får vara aktiva. Denna vecka har varit väldigt turbulent, både när det gäller Omar Mustafa, men även gällande den starka rasism och islamofobi som jag upplevt. Jag kommer inte att vika mig utan fortsätta jobba för att fler människor med olika bakgrund ska kunna vara aktiva i politiken.

Även den yttersta S-ledningen med Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin har fått utstå hård kritik för hur frågan med Omar Mustafa har hanterats. I dag möts partiets verkställande utskott för ett planerat möte, där frågan kommer att diskuteras.

Jämtin om turbulensen

Innan mötet gav Carin Jämtin en intervju till TT. Där fick hon frågan om det var aktuellt för partiledningen att be Omar Mustafa om ursäkt för hur de hanterat honom.

– I vårt parti är det partikongressen som utser partistyrelseledamöter på nominering från partidistrikten. Stockholms arbetarekommun har haft en dialog med Omar och valt att be honom att avgå efter den dialogen, det har kommit en förklaring från dem i går, en förklaring som jag har förtroende för, säger Jämtin.