Sensationellt vrak hittat i Östersjön

Uppdaterad 2012-04-04 | Publicerad 2011-08-19

I 447 år har det legat orört på Östersjöns botten.

Men nu har en dykargrupp hittat vad som verkar vara den svenska krigsflottans flaggskepp Mars, som förliste 1564 strax norr om Öland.

– Det är en arkeologisk guldgruva. Större och äldre än Vasa, säger Andreas Olsson vid Sjöhistoriska museet till Aftonbladet.

Mars, också kallad ”Makalös” eller ”Jutehataren” (Danskhataren), var ett av sin tids största skepp.

Byggt i massiv ek, med 107 kanoner, en storlek på cirka 80 meter och en besättning på 800 man var det Östersjöns pärla och den svenska krigsflottans paradskepp.

– Det här fartyget var det absolut bästa man kunde åstadkomma år 1564, säger Andreas Olsson, chef på arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet.

– Det såg ut ganska mycket som Vasa, fast större. För ett otränat öga var det ingen större skillnad på de två.

Attackerades av danskar

I maj 1564 försökte den dansk-lybska flottan ta över skeppet, i ett två dagar långt slag som utspelades utanför Ölands norra udde.

– Det hade varit en stor förnedring om de hade lyckats ta skeppet. Besättningen kämpade och kämpade, säger Andreas Olsson.

Efter 48 timmar var slaget över.

Mars fattade eld.

Sprängdes.

Sjönk.

– Ett fåtal överlevde. Bland dem var Jacob Bagge som fick tillbringa sju år i danskt fängelse, men majoriteten av de 800 i besättningen dog, säger Andreas Olsson.

”Letat sedan 60-talet”

I 447 år har sedan Mars legat orörd på Östersjöns botten.

– Människor har letat aktivt efter Mars sedan 60-talet. Anders Franzén som lokaliserade Vasa tillbringade också lång tid med att försöka hitta Mars.

Och nu kan skeppet alltså ha hittats, av en dykargrupp, på 75 meters djup.

– Jag har sett både fotografier och rörlig film och allt tyder på att det är Mars som hittats. Vrakets storlek, positionen, dateringen… På en av bronskanonerna har dykarna funnit ett emblem med den svenska vasakärven. Allt stämmer och det är väldigt välbevarat, säger Andreas Olsson.

– Det här är det största som vi har varit med om i våra liv. Att hitta ett sådant här vrak är varje pojkes dröm, säger Richard Lundgren, en av dykarna som hittat vraket.

”Helt ovärderligt”

Skeppet ska nu dateras, bland annat genom att tidsbestämma virket och noggrannare studera emblemen på kanonerna.

– Det här är ett helt ovärderligt fynd. Att sätta ett pengavärde på det är omöjligt, som att svara på vad Vasa är värd. Att hitta Mars är en arkeologisk guldgruva.