Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här är politikens kronprinsessor

Publicerad 2011-06-30

Kvinnorna som väntas ta över som partiledare

Tycker du att det är på tok för gubbigt i partiledningarna.

Snart kan det vara ett minne blott.

Bakom dagens partiledare står en lång rad kronprinsessor redo att ta över.

När Maud Olofsson offentliggjorde sin avgång menade många att svensk politik nu blir gubbigare. På kort tid blir hon den tredje färgstarka kvinna som lämnar en politisk toppost – efter Mona Sahlin och Maria Wetterstrand.

Men var inte orolig.

Framtiden ser ljus ut.

”Finns en naturlig plats”

Christina Alnevall, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har tagit tempen på jämställdheten inom den svenska

politiken, som en del av en nordisk jämförelse.

– I Sverige är jämställdhet etablerat inom rikspolitiken. Det finns en naturlig plats för kvinnor att ta sig fram och det är inte längre uppseendeväckande att vara kvinna i politiken, säger hon.

Kanske är det detta som nu börjar märkas. För bakom dagens partiledare är det framförallt kvinnor som står på tur, och som anses självklara som

efterträdare.

Centern blir först ut att byta partiledare. Där är det i det närmaste givet att en kvinna tar över. Ingen trorpå allvar att någon annan än Annie Johansson och Anna-Karin Hatt har chans på jobbet.

Skiftningar i toppen

På längre sikt kommer också andra partier att skifta i toppen.

I Kristdemokraterna är Acko Ankarberg Johansson det hetaste namnet att efterträda Göran Hägglund och i Vänsterpartiet räknas Josefin Brink till de främsta kandidaterna. Bakom självaste statsministern i Moderaterna står Anna Kinberg Batra.

– På sikt kan jag tänka mig att det blir många fler kvinnor på ledande positioner i politiken, säger Christina Alnevall.

Två av tre är män

Men även om det i rikspolitiken har blivit mer regel än undantag med varannan damernas, är det fortfarande mest män som har topposterna på det lokala planet.

– Två tredjedelar av dem som får lön för att vara politiker på kommunal nivå är män, säger Alnevall.