Hon är mest känd av kandidaterna

Publicerad 2014-05-21

Marit Paulsen, 74, är den klart kändaste parlamentskandidat inför EU-valet.

Nästan åtta av tio svenskar känner till henne.

– Det är förstås roligt, frågan är väl bara om de tycker om mig, säger hon.

Efter två mandatperioder i EU-parlamentet är Folkpartiets toppnamn Marit Paulsen ett välkänt namn i EU-sammanhang.

78 procent av svenska folket i åldrarna 18-80 år känner till henne, enligt den senaste mätningen från Aftonbladet/Sverige tycker.

– Men det beror nog inte bara mina år i Bryssel. Kom ihåg skogsbesprutningen på 1970-talet, djuromsorgsfrågorna på 1980-talet, landsbygdsfrågorna under hela 1990-talet - jag har ju hållit på med djur, natur och mat i 40 år, säger Marit Paulsen, för tillfället på valturné i Mellansverige.

Orkar du en mandatperiod till?

– Ja det tror jag, men det får du nog fråga vår herre om.

Engström minst känd

Undersökningen bygger på 1 243 webbenkätsvar från Schibsteds opinionspanel. Mätningen gjordes 14-19 maj.

Kristdemokraternas toppkandidat, journalisten och tv-profilen Lars Adaktusson, hamnar på andraplats i mätningen: 75 procent uppger att de känner till honom.

Minst känd är Piratpartiets Christian Engström, endast tio procent känner till honom. Inte heller Vänsterpartiets Malin Björk har lyckats göra sig till ett välbekant namn, endast elva procent känner till henne.

SD har sämst koll

Det är även stor skillnad mellan de olika partisympatisörernas kännedom om olika partiledare.

Kännedomen om Sverigedemokraternas toppnamn Kristina Winberg är genomgående lågt bland de övriga partiernas sympatisörer.

Och på samma sätt är SD:anhängarnas kännedom om de övriga partiernas kandidater genomgående lägre än genomsnittet.

– Sverigedemokraterna måste ha drivit en valrörelse som måste varit framgångsrik när det gäller att nå de egna och latenta partisympatisörerna, men ha haft uppenbarligen svårare att nå ut till bredare grupper, säger statsvetaren Olof Petersson, en av de experter som ingår i opinionspanelens advisory board.

– Men att bara hälften känner igen regeringspartiets (moderaternas) kandidat Gunnar Hökmark, som varit med såpass länge, det förvånar mig lite, säger han.

Följ ämnen i artikeln