Amazon slår sig in på marknaden för smarta telefoner

Publicerad 2014-06-19

E-handelsföretaget Amazon har trätt in på marknaden för smarta telefoner.

På onsdagskvällen lanserade bolaget en 3D-lur med namnet "Fire Phone".

Den smarta telefonen har en 4,7-tums skärm vilket gör den mindre än de ledande Android-telefonerna och större än Apples Iphone, skriver CBS News. Under en presskonferens på onsdagskvällen hävdade företagets vd Jeff Bezos att det möjliggör det ideala enhandsgreppet.

Slipper 3D-glasögon

Men det som sticker ut med "Fire Phone" uppges vara dess 3D-skärm. Enligt Amazon ska bilder anpassa sig utifrån hur användaren vinklar skärmen.

– De använder fyra infrarörda sensorer för att identifiera användarens huvudposition. De har fått ner detta till ögonglobsnivå så att telefonen vet var dina ögon är i förhållande till telefonens skärm. Och de har lyckats hitta ett billigt sätt att göra det på. De har dessutom utformat en display som är kapabel att ge ett 3D-perspektiv utan att det behövs några 3D-glasögon, säger forskaren Sanjay Patel vid universitetet i Illinois till CBS News.

Konkurrent till Iphone

En del av Amazons strategi är att sälja telefonen tillsammans med ett medlemskap som ger tillgång till videoströmmar, e-böcker och musik. Enligt bedömare är målet att ta marknadsandelar av Apple och Google.

– När du köper en telefon köper du inte bara hårdvara, du köper också mjukvara som ger dig innehåll. Just nu är det innehållet dominerat av två plattformar, Apple och Android, och de fungerar som en mellanhand mellan Amazon och deras kunder. Den nya "Fire Phone" kan hjälpa Amazon att bryta den cykeln och knyta an till sina kunder mer direkt, säger ekonomijournalisten Mellody Hobson till CBS.