Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Granar i köket är hetast i höst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-07

Släpp in skogen

Låt naturen flytta in i köket.

Med grenar, granar, korg, tråd och stål skapar du det senaste:

Ett funktionellt men personligt bond-industrikök.

I dag öppnar Hem & Villa och Hem på Stockholmsmässan i Älvsjö.

På utställningen ”Köksliv” har formgivaren och inredaren Synnöve Mork skapat fyra olika kök, inspirerade av naturen, industrin, uterummet och garaget.

Blanda nytt med nött

Här samsas rumsgranar – som du kan ha inne året runt – med rostfritt, zink, betong, korg, rotting och trärent.

Det puttenuttiga bondköket har förenats med det strama industriköket till en varm och funktionell mötesplats, där man både lagar mat och umgås under avslappande former.

– Det naturliga är det senaste, säger Synnöve Mork.

– Mycket kan du själv plocka in från naturen, som drivved, torra trädgrenar eller rabarberblad.

– Men det handlar också om att blanda, nytt med nött och mjukt med hårt.

Det ska vara råbarkat och simpelt, gärna överdimensionerat.

Sudda ut gränser

Fårskinn och rotting har sin givna plats i köket eller matrummet, tillsammans med pinnstolen, den gamla damejeannen, oglaserade krukor, korgar och trådhyllor.

Det ska vara trärent, mot svart och vitt – kulörerna står råvarorna, som ska synas i korgar och glasburkar, för.

Annars är trendfärgen just nu blågrönt eller turkost, i alla toner och nyanser.

Gränserna mellan ute och inne har suddats ut – och

fågelholken är lika rätt inom- som utomhus.

– Fåglar också, säger Synnöve Mork.

Kerstin Nilsson

Följ ämnen i artikeln