Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hans samhälle slits sönder av epidemin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-10

De kommande dagarna vänds världens blickar mot fotbolls-VM i Sydafrika.

Men bortom mästerskapets glamour finns ett fattigt och farligt land där var femte vuxen lever med hiv.

– VM kommer inte att betyda någonting för oss, säger Andile Madondile som är hivsmittad och bor i ett av landets fattigaste områden.

Andile Madondile bor i slumområdet Khayelitsha. Han är hivpositiv sedan många år tillbaka och arbetar nu för att sprida kunskap om sjukdomen.

I år spelas fotbolls-VM för första gången i ett afrikanskt land. Mästerskapet har beskrivits som en fest för hela kontinenten och en enorm möjlighet för Sydafrika.

Men för många sydafrikaner är VM en avlägsen dröm. Miljoner människor lever i fattigdom och 19 procent av sydafrikaner mellan 15 och 49 har hiv.

Brist på vatten

Ett av de värst drabbade områdena är kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden. Området är fattigt, med hög kriminalitet och massiv arbetslöshet.

– Khayelitsha är mycket fattigt och nästan ingen har vatten eller elektricitet. Det finns inte heller några toaletter och man gör sina behov på gatan, berättar Andile Madondile från Khayelitsha.

Han bor i ett skjul i området med sin fru och sina två barn. Han beskriver en vardag som präglas av våld och desperat fattigdom.

– Här är de allra flesta arbetslösa och brottsligheten finns överallt. Du vet aldrig om någon kommer att sparka in din dörr på natten och stjäla dina saker.

Andelen människor med hiv i Khayelitsha är bland de högsta i landet. Andile Madondile är själv hivpositiv och överlever enbart på grund av Läkare utan gränsers arbete i området.

Våldtäkter är vardag

Men trots att organisationerna som arbetar i Khayelitsha hittat en fungerande modell och många får mediciner beskriver Andile Madondile ett samhälle som slits sönder av den skoningslösa aidsepidemin.

– 80 000 människor har smittan här i Khayelitsha. Man får bromsmediciner av staten, men det är inte samma mediciner som i Europa. I Sydafrika finns inte de senaste läkemedlen.

Epidemin förvärras av den höga kriminaliteten i området.

– Våldtäkter är vardagsmat. Bara i Khayelitsha anmäls tre våldtäkter varje dag. Det verkliga antalet är säkert mycket större än så, våldtäkter som sker inne i husen bakom låsta dörrar.

Drömmer om ett hus

Andile Madondile fick veta att han hade hiv för snart fem år sedan. Nu sprider han kunskap om sjukdomen och hoppas att VM kan skapa uppmärksamhet kring landets problem.

– Jag vill välkomna alla människor till Sydafrika. Jag hoppas också att evenemanget leder till förändring för oss som lever i iskalla skjul, behöver dyra mediciner och inte ens har mat för dagen.

Madondile drömmer inte om biljetter till matcherna. Han är glad om han har mat till sin familj och drömmer om ett eget hus.

– Jag har hiv. Därför vill jag verkligen ha ett hus så jag vet att mina barn har någonstans att bo även när jag gått bort. Jag tänker mycket på det nu.

Fakta: Hiv i Sydafrika

Ingenstans i världen lever så många med hiv som i Sydafrika. I gruppen 15 till 49 år är 19 procent hivpositiva. Det innebär 5,7 miljoner.

Över hälften av dödsfallen i landet beror på hiv/aids och utan en kraftig expansion av tillgången till behandling kommer den andelen snart att stiga.

Av de smittade får runt nära en miljon bromsmedicin, så kallade antiretrovirala läkemedel (ARV). Landet är dock beroende av ekonomiskt stöd utifrån för att ha råd att behandla de sjuka.

Finanskrisen har gjort att stödet till aidsbekämpning i Afrika troligtvis kommer att minska. Många blir dessutom resistenta mot medicinen och måste byta till en dyrare medicin för att uppnå samma resultat.

Tuberkulos (TBC), den främsta dödorsaken för människor med hiv, är också mycket utbrett i Sydafrika.

Källa: Läkare utan gränser