Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

EU-länder exporterar utrustning för tortyr

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Fotkedjor, tumfängsel och utrustning för elchocker exporteras regelbundet från EU till länder där tortyr förekommer.

Trots ny strängare lagstiftning säljer europeiska företag tortyrutrustning till bland annat Pakistan och Venezuela.

2006 införde EU en lagstiftning som förbjuder export av utrustning för tortyr och kroppsstraff. Lagen välkomnades av flera organisationer och inspirerade även andra länder till liknande regler.

Men drygt tre år senare hävdar Amnesty international att flera EU-länder fortfarande exporterar utrustning för tortyr.

– Det handlar till exempel om manschetter som används för att ge fastspända fångar elektriska stötar, säger Mike Lewis researcher i polis- och militärfrågor på Amnesty i London.

Kryphål i lagen

Enligt Lewis är problemet dels att lagstiftningen inte tillämpas som den borde men också att det finns kryphål i lagen som gör att handeln kan fortsätta.

Till exempel har EU:s medlemmer en skyldighet att rapportera in all export av den här typen av utrustning.

Det är dock bara sju av unionens 27 medlemmar som rapporterat sina exporter. Ingen vet vad som händer i de andra länderna och mörkertalet tros vara stort.

– Det här är en väldigt svåröverblickad marknad. De här staterna är bland de få som faktiskt har rapporterat sina exporter även om alla länder har skyldighet att rapportera, säger Lewis till Aftonbladet.

Förutom ren tortyrutrustning säljs också utrustning som i vissa fall har lagliga användningsområden men som i fel händer kan användas vid tortyr.

Lämnar inga märken

Till exempel har tillåtna kemiska sprayer, liknande pepparspray, sålts till länder där förhörsledare sprayat kemikalier i anus på fastspända fångar.

Amnesty efterlyser därför en lagstiftning liknande den för vapenhandel, där en riskanalys görs innan utrustning exporteras.

– Precis som med vapen måste vi kontrollera att varorna inte säljs till länder som missbrukar dem och bryter mot mänskliga rättigheter. Vi borde ha tydligare regler för det här, säger Lewis.

Han är dock medveten om att den mesta av tortyren i världen sker med improviserad utrustning.

– Du kan tortera någon med en penna, ett rep, en käpp eller ett däck. Men viss utrustning gör tortyr lättare och ger skador som är svåra att upptäcka. Vissa typer av elchocksutrustning lämnar märken som inte hittas vid läkarundersökning.

Tydligare lagstiftning

Amnesty efterlyser nu en tydligare lagstiftning som ger EU-länderna större möjligheter att stoppa handeln med tortyrredskap. De vill också att fler föremål förs upp på listan över kontrollerade varor.

– Det finns saker som inte har något annat användningsområde förutom tortyr. Till exempel bälten som ger elstötar eller polisbatonger med spikar. De bör vara totalförbjudna.

I många fall ser Amnesty hur utrustning som kan användas vid tortyr utannonseras och säljs helt öppet på mässor för säkerhetsbranschen.

– Vi hittade till exempel utrustning för elchocker med ett franskt företags logotyp. Det här är föremål som det handlas vitt och brett med och som ofta missbrukas.