Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

OS-bombaren: Jag längtar efter ett "ordnat" liv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-28

Fängelsetiden har förändrat Mats Hinze

Det är slutbombat för OS-bombaren. Tiden i fängelse har förändrat högeranarkisten Mats Hinze, 32.

Nu talar han ut för första gången sedan han frigavs i somras.

Mats Hinze grips av polisen utanför raveklubben Docklands 1997.

- Jag har suttit långa perioder isolerad och funderat mycket. Jag har lugnat ner mig, säger han till tidningen Situation Stockholm.

Mats Hinze släpptes i maj efter att ha avtjänat fängelsestraffet för de uppmärksammade OS-attentaten sommaren 1997. Sedan dess har han rest runt i bland annat Turkiet och Spanien och försörjt sig på ströjobb.

I senaste numret av Situation Stockholm - som säljs av hemlösa på Stockholms gator - berättar Mats Hinze om sin syn på tillvaron efter fängelset. Den ständiga upprorsmakaren har passerat 30 och börjar längta efter fast bostad och ett ordnat liv.

Fortfarande för två år sedan gjorde han en sport av att samla ihop så mycket p-böter som möjligt.

Han lät sig inte hindras av fängelsemurarna på Kumla. För Aftonbladet berättade han att bilarna var utlånade till vänner som fortsatte parkera fel.

Skulden på över en miljon finns kvar hos kronofogden. Med sin vanliga respektlöshet räknar Mats Hinze med att den skrivs av om några år. Men han äger inte längre några bilar.

- Jag har inte ändrat min syn på samhället. Men jag känner inget behov av att frälsa världen längre, säger han när Aftonbladet når honom för ett kort samtal på mobilen.

Bröt hela tiden mot lagen

Under 90-talet var Mats Hinze en ledande person i den ultraliberala organisationen Frihetsfronten. Han blev känd för sin liberala syn på droger och retade gallfeber på myndigheterna genom att ständigt bryta mot lagar och förordningar. Av princip.

Innan han blev rikskänd som OS-bombaren hade han figurerat i en rad polisutredningar rörande olaga hot, rattfylla, olovlig körning, våldsamt motstånd, skadegörelse och olaga affischering.

Raveklubben Docklands, som han startade 1995 utsattes gång på gång för polisens razzior. I Situation Stockholm riktar Mats Hinze kritik både mot polisen och medias sätt att bevaka tillslagen. Poliserna var våldsamma och förnedrade människor i onödan. Tv och tidningar att berätta polisens version, menar Hinze.

- Att jag hängde upp den där bomben på Millesgården var en direkt följd av att vi hängdes ut i massmedierna, säger han.

Greps med sprängämnen i ryggsäcken

Katarina Sternudd