Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Hitta drömtorpet för under 300 000

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-04-15

Låna allt - så kostar det 1100 i månaden

TORPDRÖM FÖR 195 000 I helgen visas det här torpet av Göran Lennartsson, Fastighetsmäklarna i Tranås. Anna Gustavsson med dottern Paula har redan varit och kikat och med mäklarens hjälp räknat på kostnaden. Torpet har tre rum, rörspis, kemtoa, inredd vind, kök med både el- och vedspis och ligger i Västra Harg någon mil från Mjölby. Lånar man till allt blir månadskostnaden 1 144 kronor.

Låna till allt - och få eget drömtorp för 1 100 kronor i månaden.

Aftonbladet visar var du kan fynda sommarhus.

Vi har specialjagat stugor som kostar högst 300 000 kronor. Vårens utbud är överraskande rejält även för lågpris-torp.

April och maj är torpdrömmarens högtid. Marken spirar, värmen stiger, fåglarna kvittrar. Längtan efter en egen stuga väller fram.

Vi bor ju i landet där "Sommartorpet" i SVT drar 1,2 miljoner tittare mitt i ljumma ljusa kvällar. Tio nya program är spikade med start i juni. Ännu ett gammalt torp ska rustas och byggnadsvårdas.

En del av våra billiga drömmar finns just i tv-torpens hemtrakter, runt Örebro. Prisvärt torprike för dig som själv vill rusta en kulturskatt.

I år växer intresset för egen stuga. Beror bland annat på att världens oro (och en rätt svag krona) gör att många vill stanna hemma.

Samma ränta som på villalånen

Det egna lilla röda torpet blir liksom en symbol för tryggheten. Och förstås genom att man kan klara ekonomin. De ännu hyfsat låga bostadsräntorna gäller dessutom även för fritidshusköpare. En del låneinstitut ger samma goda räntor som till villor, andra lägger på en halv procentenhet.

Svenska medelstugan kostar nu 633 000 kronor kronor. En ökning med 7 procent från april i fjol.

Men i underbara torpriken i Småland - exempelvis Kronobergs län - är snittstugan bara uppe i 393 000 kronor. Och i Blekinge sjunker faktiskt priserna!

Många goda fritidskommuner har fyndläge. Nyköping i Sörmland, Motala i Östergötland, Borgholm på Öland, Tanum i Bohuslän, Sandviken i Gästrikland...

Tipset: Sök dig bort från dyra kusterna, jaga stuga inåt land i icke-turistiska men oftast sköna bygder. Där finns de riktiga godbitarna.

Dyrast i Bohuslän och Stockholms skärgård

Dyrast är det i Stockholms skärgård och på bohuslänska gräddhyllor, som Smögen i Sotenäs. Snittpriset där är nära 1,3 miljoner.

Landets stugtätaste kommun är Norrtälje. Där har man sålt 650 stugor senaste tolvmånadersperioden, medelpriset ligger på hela 706 000 kronor. Rekord.

Ändå finns prisvärda villor kvar även i Roslagen. Bara man undviker direkta sjölägen, öar och kuster.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln