Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ge oss en ny supersommar!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-19

Uppdrag: Rädda den svenska sommaren

Vi har börjat vänja oss nu.

Den svenska sommaren förgylls av en stor fotbollsturnering och hela Sverige samlas framför tv-apparaterna för att heja fram Lars Lagerbäcks mannar.

Så på onsdag kväll gäller det – ge oss något att se fram emot, landslaget!

Olympiastadion i Berlin invaderas av över 40 000 svenska fans när laget möter Paraguay i VM 2006.

Sommaren i Sverige brukar vara opålitlig, men en sak kan man – nästan – alltid lita på numera. Nämligen att Sveriges fotbollslandslag är med i ett stort mästerskap som får oss att trots allt tänka tillbaka på sommaren med glädje.

Mirakulöst klack-mål

Säg till exempel VM i Tyskland förra sommaren och minnen från ett regnigt och kallt Sverige byts ut mot ett sjungande hav av 47 000 gulblå fans på Olympiastadion i Berlin när Fredrik Ljungberg nickar in 1-0 mot Paraguay i 89:e minuten.

Säg VM 1994 i USA och genast dyker bilden upp av Tomas Ravellis utsträckta kropp när han räddar Sverige till semifinal i straffdramat mot Rumänien.

Säg EM 2004 i Portugal och kanske dyker bilden av Zlatans konst-klackmål mot Italien upp – det som kom från ingenstans och som bidrog till att Sverige gick vidare från gruppen även här.

Säg VM i Japan 2002 – och se framför dig Anders Svenssons monster-frispark mot Argentina, som betydde 1-1 och svenskt avancemang från Dödens Grupp.

Matchen avgör sommaren

Nu är vi nästan där igen. På onsdag möter Sverige Lettland i den allra sista EM-kvalmatchen – en match som avgör om vi också till sommaren som kommer ska kunna glädja oss åt landslagets framfart i ett stort mästerskap. Vinst eller oavgjort och vi är klara. Förlust och Nordirland kan sno åt sig Sveriges plats.

Så kom igen nu, Zlatan, Ljungberg, Mellberg och ni andra. Rädda sommaren 2007 för svenska folket!