Ryska marknader töms på försäljare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-22

Nya regler försvårar för utlänningar att behålla sina jobb

Nya invandringsregler i Ryssland ska få bukt med den svarta arbetskraften och ersätta utlänningar med etniska ryssar.

Men många befarar att det här får till följd att de viktiga marknaderna helt enkelt töms på försäljare.

Den ryska tidningen Novaja Gazeta har besökt en stor klädmarknad i Moskva.

Följ ämnen
Ryssland

Farfar i familjen Emin arbetade på marknaden till och med 1995 och skickade pengar hem till Azerbajdzjan. Sonen i familjen Emin arbetade på marknaden till och med år 2000 och skickade pengar hem till Azerbajdzjan. Nu arbetar hans son i sin tur på marknaden. Det har han gjort i sex år. Och han skriver till sin son: ”Du ska inte arbeta på marknaden! Farfar, farfars far och jag – vi har inte sparat och förnedrat oss på marknaden för att du också ska hamna där! Jag tackar Allah för att du aldrig har hört talas om sådant som 'migrationskort' eller 'registreringsbevis för besökare', och att du aldrig kommer att höra talas om det! Du ska studera! Så se nu till att läsa, så att du blir någon att räkna med i vårt nya, blomstrande Azerbajdzjan!”

Brevet som jeansförsäljaren Emin den äldre skriver till sin son sammanfattar i stort sett vilka problem marknadsförsäljarna brottas med. I synnerhet försäljarna på Tjerkizovskijmarknaden. Enligt de nya migrationsreglerna får bara fyrtio procent av gästande marknadsförsäljare stanna efter april månad.

Förbereder sig

Det innebär i stort sett att halva Tjerkizovskijmarknaden upphör att existera. Men här var det länge sedan någon brydde sig om reglerna.

–Det kommer väl någon från Migrationsverket, kollar att allt är i sin ordning ? och alla är nöjda och glada, säger Emin den äldre.

Han förbereder sig som bäst inför de nya kontrollerna. Precis som alla andra har han ännu ingen aning om hur de fyrtio procenten kommer att väljas ut. Därför sparar han, precis som alla andra, pengar. Pengar räddade hans far och farfar, då ska de väl även kunna rädda honom, tänker Emin.

Och än så länge sitter han där på sin pall och väntar på att kunderna ska komma. Han har på sig en snygg jacka, finbyxor och spetsiga skor. Det brukar göra gott intryck på milisen och migrationsfolket.

– De som går omkring i träningsoverall blir mycket mer kollade, säger Emin.

– Jag sitter här i bästa gå-bort-kostymen och ser civiliserad ut.

Ännu förra året hade Emin ingen pall. Det behövdes inte för han hade så mycket kunder. Nu får han vara glad om det kommer tre kunder om dagen. Så om någon kommer in i marknadslängorna vet alla om det inom ett par sekunder. Samma sak om det kommer in en polis. Då stänger Emin ögonblickligen butiken och rusar ner i tunnelbanan. Fastän han är registrerad och har arbetstillstånd. Det har nämligen hänt att kontrollanterna rivit sönder alla papper och kört gästarbetarna till närmaste polisstation.

Ryskt medborgarskap

På Tjerkizovskijmarknaden är det nu många som registrerar om sig i någon annans namn – någon annan med ryskt medborgarskap. Tina, till exempel, som egentligen äger sitt stånd. På papperet står det dock ett annat namn. Tina själv står och säljer mössor. Men snart kan hon inte göra det heller. Från och med april måste alla försäljare ha ryskt medborgarskap.

Tina sitter också på en pall och hon är arg.

– Vem skulle ställa sig här? Visa mig den ryss som är beredd att jobba i den här kölden, tolv timmar i sträck! En ryss jobbar inte sju dagar i veckan! En ryss ska ha sociala förmåner och semester! Tror ni att jag har något av det!

Men Tinas granne – Mamed som säljer sjaurma (ett slags kebab, övers. anm.) har löst problemet. Det vill säga han har anställt ryska Tamara.

– När kontrollanterna kommer så visar jag dem bara Tamara, säger Mamed och sticker ut huvudet ur luckan.

– Kräver inte hon sociala förmåner då? frågar jag.

– Tamara? Vänta så ska jag fråga henne ? Kräver du sociala förmåner?

Under bordet inne i Mameds tält är det något som rör på sig. Tamaras ansikte sticker fram ur en hög med trasor. Hon tänker säga något, men det hörs bara ett mummel.

– Sov du. Det är bäst att hon får vara i fred, säger Mamed. – När kontrollanterna kommer så reser hon på sig.

Trehundra personer

Alla på Tjerkizovskijmarknaden är medvetna om de nya reglerna. Men få vet vad de måste göra eller vart de ska ta vägen. I dag har en man redan varit hos Emin och erbjudit sig att fixa alla papper för 12 000 rubel. På hjälpcentret som öppnats för de azerbajdzjanska gästarbetarna varnar man för just detta. På måndagen hade Azer Alijev, som förestår centret, besök av trehundra personer. En av sina landsmän fick den före detta milisöversten Alijev åka och hämta på avdelningen för inrikesaffärer.

– Jag måste åka och hämta folk hela tiden, säger han.

– Och nu är det de där nya reglerna. Ingen vet någonting och man måste ständigt förklara.

Det Azer Alijev förklarar för sina landsmän är att den första april så kan de över huvud taget inte stå på marknaden längre. Men de kan jobba, som mekaniker, snickare och målare. Han får ständigt frågan vem som då ska vara på marknaden.

– Det vågar jag inte säga något om, svarar Alijev då.

Läs mer

Pavel Kanygin , Översättning: Lina Björkegren

Följ ämnen i artikeln