Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Iran testskjuter missiler

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Politiker: Iran vill visa styrka inför Israel – USA fördömer testen

Iran har testskjutit missiler för att de känner sig hotade av Israel – nyligen hade Israel en övning med stridsplan över Medelhavet. USA fördömer provskjutningarna och kräver att Iran slutar.

Missilen Shahab-3 sköts iväg från öknen och sägs ha en räckvidd på 200 mil. Därmed visar Iran att de kan nå sin fiende Israel, uppger BBC.

Testet ses som ett svar på den militära övning med tio stridsplan som Israel hade över Medelhavet för en månad sen.

– Shahab-3 kan nå de ockuperade markområden om den sionistiska regimen angriper Irans kärnanläggningar, uppger Irans statliga nyhetsbyrå.

USA fördömde provskjutningen

USA fördömde testet och uppmanade Iran att sluta provskjuta missiler.

– Iran bör avstå från ytterligare missilprov om de verkligen vill vinna förtroende i världen, sa Vita husets talesman Gordon Johndroe till CNN.

Han säger också att Irans utveckling av ballistiska missiler är ett brott mot FN: s resolutioner.

Incitament om de slutar

Flera länder i väst har erbjudit ekonomiska incitament mot att Iran slutar att anrika av uran. Men Iran har fortsatt – trots att FN och EU kommit med sanktioner.

– Vi är redo att försvara den iranska nationens integritet, säger den militära chefen Hoseyn Salami.

"Ingen oro för nytt krig"

Iran har visserligen testat Shahab-3 innan, men den senaste provskjutningen kommer i ett spänt läge med USA och Israel. Irans president Ahmadinejad säger att Iran försöker hindra – inte underblåsa konflikten.

– Satsningarna är för att öka freden och säkerheten i världen. Ni bör inte vara oroliga för ett nytt krig", säger han enligt CNN.

Iran insisterar också på att det nukleära programmet är för fredliga ändamål.

I dagarna skriver USA också ett avtal med Tjeckien om att bygga en radarstation nära Prag. Den ska fungera som en sköld för att skjuta ner inkommande missiler från vad Washington kallar "skurkstater" som Iran, uppger BBC.