Rice till Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Med maximalt säkerhetspådrag kommer Sverige den 29 maj att stå värd för en stor FN-konferens om Iraks framtid.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kommer, bekräftade president George Bush i Washington på torsdagskvällen.

Till övriga toppgäster hör FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Condolezza Rice.

Det handlar om ett första uppföljningsmöte efter fjolårets Irakkonferens i egyptiska Sharm el-Sheikh. Där beslutade över 50 länder om en femårig plan för att stabilisera Irak politiskt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt. Irak fick också nya löften om skuldlättnader.

Konferensen kommer att hållas i Stockholmstrakten. Det är ingen givarkonferens utan en politisk konferens för internationellt stöd som sker inom ramen för International Compact with Iraq (ICI), vars syfte är att stärka FN:s roll i den irakiska utvecklingen.

FN bjuder in

Inbjudare är FN vars chef Ban Ki-Moon dessutom passar på att göra ett bilateralt besök här i samband med konferensen, som sker på ministernivå. Först veckan före står det helt klart vilka övriga toppdeltagare blir.

– I betydande omfattning kommer nog utrikesministrar, sade utrikesminister Carl Bildt vid en pressträff på UD på torsdagen sedan regeringen fattat beslut om att vara konferensvärd.

Personkemin mellan honom och Condoleezza Rice brukar beskrivas som mycket god. De har träffats flera gånger och hunnit diskutera världens stora frågor, inte minst situationen i Irak. Vid det senaste mötet i Washington i höstas tog de upp förutsättningarna för ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna.

Bredare stöd

Aktuella frågor på dagordningen i Stockholm blir enligt Carl Bildt utvecklingen kring det oljerika oroliga Kirkuk i norra Irak, höstens lokalval och inte minst den nationella försoningsprocessen.

– Det amerikanska engagemanget kommer att trappas ned på ett eller annat sätt. Vi tillhör dem som har strävat efter ett bredare internationellt engagemang, sade Carl Bildt.

Iraks delegation kommer att ledas av premiärminister Nuri al-Maliki, som på hemmaplan styr en koalitionsregering. Carl Bildt hoppas på en brett sammansatt irakisk delegation, med företrädare för olika befolkningsgrupperingar och politiska riktningar.

Fler uppföljningskonferenser är att vänta, oklart när och var.

TT