Oppositionen har hopp om försvarsuppgörelse

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2022-03-15

Fler luftvärnsrobotar står på Försvarsmaktens önskelista. Arkivbild.

Högeroppositionen har hopp om att nå en uppgörelse med regeringen om försvaret.

– Det går i rätt riktning, säger moderaten Pål Jonson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och oppositionspartierna fortsatte på tisdagskvällen förhandlingarna om mer pengar till försvaret för 2022.

När de avslutades för dagen lät högeroppositionen mer positiv än några timmar tidigare.

– Regeringen har aviserat att man är villig att gå oss till mötes. Men vi är inte framme än, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson.

Regeringen lade ett bud i fredags som framförallt Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) uttryckte missnöje med.

Har öppnat upp

Enligt Jonson har regeringen nu öppnat upp för fler åtgärder för att stärka både det militära och civila försvaret. Ett exempel är att regeringen ska ha gått med på att ge försvarsmakten större frihet när det gäller inköp av försvarsmateriel.

Jonson uppger att det finns en önskan runt förhandlingsbordet att nå en överenskommelse som många partier står bakom.

– Men det är hel avhängigt av att det verkligen kommer substantiella bidrag både i innevarande budgetår och det kommande, säger Jonson.

Även KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson är optimistisk.

– Regeringen har rört sig i positiv riktning. Det är väldigt bra, säger han.

Enligt honom finns dock ”bitar som inte är klarlagda” när det gäller det civila försvaret.

Ett första paket

Målet för förhandlingarna är att Försvarsmakten ska få mer pengar redan i år för åtgärder som snabbt ska stärka försvarsförmågan. Pengarna ska finnas med i vårändringsbudgeten 19 april eller ännu tidigare i en extra ändringsbudget.

Det handlar framförallt om köpa in material som ökar försvarets uthållighet i strid. Till exempel drivmedel, lättare ammunition, reservdelar och livsmedel som kan lagras. Men det kan också handla om att anställa personal och köpa in transportfordon.

På önskelistan Försvarsmakten lämnat till regeringen finns även tyngre försvarsmateriel som tar längre tid att införskaffa. Till exempel luftvärnsrobotar, jaktrobotar, ett förstärkt kustrobotförsvar och fler bandvagnar.

Efter att en överenskommelse om ett första försvarspaket för 2022 är nådd så kommer förhandlingarna om ett andra, mer långsiktigt paket att ta vid. Det ska handla om upprustning av försvaret under de kommande åren.

Från regeringshåll har man tryckt på att det första försvarspaketet för 2022 ska fokusera på åtgärder som kan genomföras i år, medan satsningar som tar längre tid ska med i det andra försvarspaketet.

Bak i kön

Från högeroppositionens håll har man velat se mer finansiering även av åtgärder som är mer långsiktiga redan i det första försvarspaketet.

Försvarsmakten har påpekat att det är bråttom med att kunna lägga beställningar på tyngre försvarsmateriel, så att Sverige inte hamnar långt bak i leverantörernas kö när många länder nu vill rusta upp.

– Nu är det köbildning vid vapensmedjorna. Att lägga beställningar tidigt minskar dröjsmålet, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Även han är optimistisk om att nå en uppgörelse och tycker att man gjort framsteg.

Förhandlingarna fortsätter på onsdag eftermiddag, eftersom Hultqvist är på Natos försvarsministermöte i Bryssel under förmiddagen. Målet var en uppgörelse på tisdagen, men den kan nu komma att nås onsdag kväll.

Pål Jonson (M) räknar med tuffa förhandlingar om det civila försvaret, det militära försvaret och cyberförsvaret.

Följ ämnen i artikeln