Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Var femte coronatestad stockholmare var positiv

Publicerad 2020-11-09

Var femte stockholmare som testade sig för coronaviruset under förra veckan testade positivt för covid-19.

Dessutom börjar trycket på vården öka nu.

– Andra vågen är här nu, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter

Var femte stockholmare som har testat sig för coronaviruset var smittad med covid-19. Det visar Region Stockholms senaste siffror.

– Andra vågen är här nu. Det har ju pratats om att det nog inte skulle komma en andra våg till Stockholm, men nu är vi där, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter.

Förra veckan testades cirka 42 000 personer för pågående covid-19 och enligt regionen var 20,3 procent av dessa smittade av viruset.

Anders Tegnell

”Rekord varje vecka”

Veckan dessförinnan testades 39 383 personer i regionen och av dessa var 16,3 procent smittade av viruset. Veckan före det testades drygt 39 000 personer och endast 8,4 procent var smittade.

– Andelen smittade ökar snabbt nu. Vi slår rekord varje vecka både i antal tester och andelen smittade och antalet, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet till DN.

Var femte coronatestad stockholmare var positiv.

Ökat tryck på vården

Den ökande smittan börjar nu även märkas inom vården. Enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm vårdas just nu 315 patienter med covid-19 vid geriatrik och akutsjukhus och 34 patienter vårdas med intensivvård.

– Vi ser i dag en kraftig ökning av antalet patienter som blivit så sjuka med covid-19 att de behöver sjukhusvård. Ansträngningen för våra akutsjukhus är stor och Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus är nu samtliga i stabsläge för att kunna ta hand om alla patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i pressmeddelandet.

Sedan pandemins början har totalt 45 829 fall av corona konstaterats och 2 461 personer har dött med covid-19 i Stockholmsregionen.