Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Från gatan till stranden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-25

STREET BLIR STRAND Hornstull Strand Etabl. kommer satsa krutet på musik och spelningar och istället för Restaurang Streets ekotänk lockas vi med urban food.

Många var de ögon som tårades när Street i höstas gick i konken. Nu kliver nypolerade Strand upp ur Streets aska och lovar oss en lysande nöjesvinter. Vi har snackat framtid med en av ägarna till nya Hornstull Strand Etabl.

Dungens första spelning på två år blir på nya Strand.

När Street gick i konkurs tappade många hoppet. Inga fler marknader? Inga fler klubbar? Inga fler restaurangbesök vid vattnet? Räddningen kom i form av att Mosebacke och Ugglan slog sina rutinerade påsar ihop och tog över lokalen, en förening lika klockren som välkommen. I dagarna öppnar splitter nya Hornstull Strand Etabl. i Streets gamla lokaler. En av delägarna är Conny Lindström, grundare till Musiksällskapet Ugglan och klubben Blacknuss.

Varför tog ni över Street?

- Mosebacke och jag hade kollat på lokaler ihop i ett och ett halv år för att starta något tillsammans. När Street drabbades av konkurs så lade vi ett bud och det räckte hela vägen. Jag har inte hängt på Street de sista åren, men det är ju fantastiska lokaler - ett riktigt drömläge vid vattnet.

Vad är skillnaden mellan gamla Street och nya Strand?

- Street körde mer event och marknad. Vi har med det också, som till exempel julmarknaden som startar nu i helgen, men vi lägger mer krut på musiken, ett nytt restaurangkoncept och Strand som träffpunkt.

Vilket är det nya restaurangkonceptet? Finns ekotänket kvar?

- Vi lägger inte samma fokus på ekologi och närproducerat som Street gjorde. Istället satsar vi på urban food, något som finns i alla stora städer i dag. Menyn består av 24 mellanrätter från olika länder. Det är inte streetfood och inte tapas, de är större än så. Om man tar in två så blir man lika mätt som om man hade beställt en vanlig huvudrätt för samma pris någon annanstans.

Vad fokuserar Strand på?

- Musiken och spelningar. Vi har byggt en fast scen och satt in nytt ljud och ljus, vilket är anledningen till att vi kan ta hit artister som Magic Numbers, som kommer i december. Vi kommer köra de populäraste av marknaderna också, som outleten och grannarnas loppis. Vi vill dessutom jaga lite grejer själva. En skivmarknad är till exempel redan på gång.

Kommer vi känna igen oss?

- Ja, det kommer ni göra. Julmarknaden är ju som sagt kvar, även om den kommer husera utomhus nu för tiden. Inomhus kommer vi varje helg ha brunch och aktiviteter för vuxna och barn, som till exempel rundpingis och tomtedans för barn nu över jul. Varje lördag och söndag kommer en liveakt att spela klockan 14. Det blir inte jazzbrunch som på Mosebacke, utan mer blandad musikkompott.

Tror ni att ni kommer lyckas dra folk till Hornstull, något som visade sig svårt i längden för Street?

- Det funkar ju för Landet, som ligger ännu längre ut. Vi hoppas att innehållet ska dra människor, kombinationen banden, klubbarna, köket. Det blir inte fine dining utan rätt mycket fart.

Vad ser du själv mest fram emot?

- Dungen, det är deras första spelning på två år. Och Magic Numbers två kvällar. Och mitt eget Ugglan förstås!

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-11-25