Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Nu har man chansen att tänja på gränserna"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Efter studenten väntar äventyret.

Anna Hultsten, Anna Lindblad och Matilda Dahlquist tar studenten i vår och funderar mycket på vad de vill göra efter det.

Jobba i Köpenhamn, plugga i Lund, stanna i Stockholm eller åka utomlands. Möjligheterna är oändliga för Anna, Moa och Matilda, men valfriheten kan också vara stressande.

– Man drunknar i all information och alla möjligheter, säger Anna Hultsten.

Hon tar studenten till sommaren och har precis som klasskompisarna Moa Lindblad och Matilda Dahlquist fått drösvis med utbildningskataloger med posten. Tjejerna fyller alla nitton i år och är hårdvaluta för högskolorna, som slåss om de blivande studenternas uppmärksamhet. Men alla möjligheter gör det knappast lättare att välja.

– Jag tänker mycket på vad jag ska göra, samtidigt som det känns avlägset. Jag har aldrig riktigt kunnat föreställa mig livet efter studenten, man har ju tillräckligt med nuet som det är, säger Matilda Dahlquist.

Svårt att bestämma sig

Alla tre går ett samhällsinriktat program på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm. De har många funderingar kring framtiden, men ingen av dem känner sig sugen på att hoppa på en lång utbildning direkt till hösten.

– Jag pendlar mycket fram och tillbaka, det finns mycket spännande i katalogerna. Men jag tror att jag vill jobba ett tag för att komma på vad jag vill göra, säger Moa Lindblad.

Fast å andra sidan vore det lockande att åka utomlands, kanske vara volontär i Afrika eller Asien, funderar Moa. Anna har nästan bestämt sig för att lämna Stockholm, just nu letar hon jobb i Köpenhamn och kollar på kurser i Lund.

– Fram till för ett halvår sen hade jag extrem ångest och ingen aning om vad jag ville bli, men sen gick jag på ett seminarium på universitetet och då väcktes mitt intresse för sexualfrågor och genusvetenskap, säger Anna Hultsten.

Ingen press från familjen

Att bli sexualupplysare hägrar för Anna, som har den tydligaste bilden av vad hon vill av de tre tjejerna.

– Det är så mycket som är lockande, men jag är skoltrött och inte redo för en heltidsutbildning. Men socialantropologi låter spännande, och etnologi och genusvetenskap, säger Matilda Dahlquist.

Ingen av dem känner någon press från föräldrarna, även om det kommit någon hint om läkarutbildningen och vikten av att skaffa jobb. Viktigast är att man gör något som man tycker är kul, resonerar de.

– Det är nu man har chansen att upptäcka saker och tänja på gränserna, säger Anna.