”Det är en viktig markering från journalister”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-03

aftonbladet.se i upprop tillsammans med tusentals andra medier runt om i världen

Minst 80 journalister sitter fängslade i Kina.

I dag kräver aftonbladet.se tillsammans med medier världen över att de släpps fria.

– Det är en viktig markering från journalister runt om i världen. Det bidrar till att ge en bättre information om förhållandena i Kina och det är ju själva kärnan i vårt journalistiska uppdrag, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se.

”Vi kommer att garantera full pressfrihet” sa Kina när de ansökte om OS för sju år sedan.

De höll inte sitt löfte.

Istället blev det värre.

När spelen nu närmar sig sitter minst 30 journalister och 50 nätbaserade reportrar fängslade, enligt organisationen WAN, World association of newspapers.

I dag, på pressfrihetens dag, kräver aftonbladet.se tillsammans med tusentals andra medier runt om i världen att Kina släpper dem fria.

– Det är naturligt att man i samband med OS också framför sin syn på demokrati och mänskliga rättigheter i kontakter med kinesiska medborgare på olika nivåer, säger Kalle Jungkvist.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser beskriver 2007 som besvikelsens år för den kinesiska press- och yttrandefriheten. Istället för mer tolerans gentemot pressen så ökade kontrollen och förtrycket av de som försökte skriva och säga vad de tyckte och tänkte.

Den 27 december greps människorättsaktivisten Hu Jia av polis i sitt hem i Peking. Anklagelse: Omstörtande verksamhet. Den 3 april dömdes han till tre och ett halvt års fängelse.

Efter gripandet av Hu Jia omringades huset av polis och hans hustru, bloggaren Zeng Jinyan och parets lilla dotter, sattes under hård bevakning. Både Hu Jia och Zeng Jinyan är miljöaktivister och har under lång tid stått upp för de aidssjukas rätt och för politiska fångar i Kina.

Den 30 maj förra året greps reportern Sun Lin, mer känd som Jie Mu, i staden Nanjing i östra Kina. Hans brott: Han hade lagt ut videoklipp som visade statligt sanktionerat övervåld på nyhetssajten Boxun.

I augusti 2007 tvingades bloggaren He Weihua med våld in på ett psykiatriskt sjukhus i södra Kina. Enligt hans familj till följd av artiklar han publicerat på sin blogg.

Förutom förtryck av enskilda reportrar, bloggare och aktivister så är censuren utbredd och utländska korrespondenter hindras från att arbeta fritt i landet.

”Det är hög tid för Kina att respektera yttrandefriheten, pressfriheten och rätten till information”, säger WAN-chefen Timothy Balding i ett pressmeddelande.

– Jag tycker att det är viktigt att tidningar runt om i världen informerar sina läsare om förhållandena för journalister i Kina, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se.