Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Utlåtande: Flink har låg risk för återfall

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

Expert: ”Inte säkert att straffet sänks”

Idag kom utlåtandet från Rättsmedicinalverket som kan ändra Mattias Flinks framtid. Han bedöms ha låg risk att falla tillbaka i brottslighet.

– Bedömningen var väntad. Men det är ändå inte säkert att straffet sänks för så grova brott, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Mattias Flink har suttit i fängelse i snart 14 år efter att ha mördat sju personer i Falun 1994. Han har beskrivits som en mönsterfånge och har begärt att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

– Han har egentligen alltid ansetts som socialt välanpassad, även vid tiden för brottet. Så utlåtandet var väntat.

Rättsmedicinalverket klassar honom i den lägsta risknivån för återfall. Han anses vara normalfungerande, känslomässigt stabil och ha en stark självkänsla. Han bedöms också kunna hantera riskfaktorerna: alkoholkonsumtion, stress och instabila relationer.

"Svårt att bedöma"

Jerzy Sarnecki menar att det är svårt att veta hur stor vikt utlåtandet får.

– Det är mycket svårt att bedöma risken för återfall. Det är ju ingen exakt vetenskap och det kan finnas en felmarginal.

Högt straffvärde

Han menar att den andra knäckfrågan i Mattias Flinks fall återstår – den handlar är straffvärdet.

– Flink är ju en av de som mördat flest personer i Sverige. Frågan är hur lång tid av en människas liv man får ta för den typen av brott.

Efter Rättsmedicinalverkets utlåtande ska parterna i målet samlas för en slutföreläggning. Sedan fattas beslut om Flink kan få straffet tidsbestämt.