Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Han byggde ett hållbart hus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-21

Michael Mobbs i Sydney producerar sin egen el, renar sitt vatten och återvinner sitt avfall

Ett hållbart hus?

I klimathotets tidevarv är Michael Mobbs projekt helt rätt – men när han drog igång det för tio år sedan tyckte många att han var lite knäpp.

När familjen Mobbs i Chippendale, Sydney, renoverade sitt hus 1996 var det inte bara ytan som förändrades. Miljöjuristen Michael och hans dåvarande fru Heather tog även ett stort ekologiskt renoveringssteg. De ville helt enkelt minska familjens belastning på naturen.

Det som började med köket och badrummen utvecklades undan för undan till ett hållbart hus. Sedan tio år tillbaka är solen husets elgenerator, regndropparna över Chippendale dess dricksvatten och reningsverket på tomten filtrerar och återvinner hushållets avfall.

Planerades i tre år

Under tre år planerades och researchades ombyggningen. När det väl var dags lades allt hantverkarjobb ut på entreprenad, och att bygga ihop delarna tog därmed bara tre månader. Mottot var att låta proffsen göra jobbet – målet att en dumbom skulle kunna sköta huset när allt var klart.

– Det ska inte synas på bostaden att den är frånkopplad från statens reningsverk och vattentillförsel. Huset ska se ut som alla andra på gatan och inte förlora sitt värde när det blir dags för försäljning, säger Michael Mobbs.

Just reningsverket skulle visa sig vara svårast. Tre gånger kapsejsade reningen totalt och det återvunna vattnet blev grumligt och stank något ohyggligt. Orsaken var densamma – kompostmaterialet från avfallskvarnen i köket spreds inte ut som det skulle, utan lade sig på hög och ruttnade. Nu har systemet byggts om och fungerar som det ska.

– Vad jag har gjort är att pumpa in syre i tanken, vilket snabbar på nedbrytningsprocessen, berättar Michael Mobbs.

Installerade solfångare

Familjen Mobbs hade redan, i slutet på 1970-talet, tjuvstartat sitt miljöprojekt. Då installerade de solfångare, som 1996 fick sällskap av en solcellsanläggning. För att bli så lite beroende av el som möjligt köpte de ett nytt kylskåp utan frys och bytte ut elektricitetskrävande apparater som spisen och tappvarmvattenpumpen till gasoldrivna maskiner. Gasol producerar mindre föroreningar än elektricitet i Australien, då elektriciteten i huvudsak kommer från kolkraftverk.

Under molniga dagar och årets alla kvällar måste huset hämta el från nätet.

– Under de soliga dagarna ger vi tillbaka 30 procent mer än vad vi använder. Målet är att under ett års tid ge mer el till nätet än vad vi tar ifrån det.

Svalt trots solen

Även om Sydney kan bli riktigt hett om sommaren är det inga problem att få en behaglig temperatur inomhus, utan luftkonditionering. Radhuset från 1894 byggdes av kloka planerare.

– De viktorianska radhusen i Sydney håller sig generellt svala och man behöver sällan luftkonditionering. Och vår länga är skyddad från den västliga solen, vilket är ett måste om sommaren, säger Michael Mobbs.

På vintern rullas gasolelementet fram. Det blir sällan under 10 grader i Sydney om vintern och Sydneyborna klär helt enkelt på sig mer kläder när de är inomhus. De som lider värst är skandinaverna, vana vid höga inomhustemperaturer året runt. En finländare berättade nyligen att han aldrig frusit så mycket inomhus som i Australien under vintern.

Odlar själv

Nu har Michael Mobbs inte legat på latsidan i tio år. Under det senaste året har en permakulturträdgård börjat växa fram på tomten.

– Alla mina matvaror från butiken kräver flera hundra liter vatten för att växa och tvättas och mängder av bensin för att transporteras. En tomat till exempel behöver 36 liter vatten och ett bröd 57 liter. Så vad hjälper det att jag har ett hållbart hus när jag ändå handlar all min mat?

Återigen har Mobbs utgått från att han själv är en inkompetent dummer. Trädgården måste vara lättskött. Frivilliga från trädgårdsföreningen Permaculture North Sydney satte sina spadar i marken på Australiens nationella ”Sustainable House Day” i början av september och inom kort kommer vaktlar och dvärghöns sprätta runt och grönsaker frodas i den lilla trädgården på 45 m2 i Chippendale.

En ny fas har påbörjats.

Ulrika Eriksson

Följ ämnen i artikeln