Sanna Lundell: "Sluta dricka med barnen"

Publicerad 2012-07-06

Att dricka alkohol tillsammans med barn är inte okej.

Det menar journalisten Sanna Lundell.

– Jag har bara upplevt jobbiga grejer vid ett fåtal tillfällen, men de är tillräckligt många, säger hon till Aftonbladet.

Sanna Lundell uppgav att alkohol är jämförbart med att ta droger, när hon deltog i kväll i SVT:s Debatt.

– Det tycker ingen är okej. Men att dricka alkohol tillsammans med barnen anses allt mer normalt i vår kultur, trots att det är ett kemiskt berusningsmedel som är fullt jämförbart med att ta en joint eller en sobril, sa hon i programmet.

"Som två olika resor"

Aftonbladet träffar henne efter sändningen i Almedalen, då många, främst unga personer, avbryter med beröm och en klapp på axeln.

Hon förklarar att hon propagerar för en attitydförändring när det gäller kombinationen barn och alkohol.

– Barn kan inte dricka alkohol. Om jag dricker alkohol när jag är med dem är det som att åka på två skilda resor. De stannar kvar i den vanliga världen, och jag går in i den luddiga världen, där man tappar sin naturliga navigering i tillvaron. Därför är det bättre att avstå från alkoholen i umgänget med barn.

– Vi tyckte att det var okej att någon tände en cigg på ett tåg för femton år sedan, men det tycker vi inte längre. Jag vill ha samma attitydförändring när det gäller alkohol och barn i offentliga miljöer. Det är ingen lagstiftning det är en reglering.

Vinpimpling på barnkalas

Svenskarna har traditionellt sedan länge berusat sig rejält på högtider som midsommar och julafton.

– Nu har vi dessutom anammat en mer europeisk drickstil, och dricker mer tillsammans med barn. Till och med när det är grillning på daghem ska det tas fram bag-in-boxar bland föräldrarna.

Har du sett det?

– Det sker på alla dagis jag varit på, och skolor. Nu bor ju jag i och för sig i Stockholms innerstad där övre medelklass är representerade. Men det är verkligen frekvent förekommande. Även på barnkalas. Det är helt absurt att det ska pimplas vin när man firar en tvååring. Visst det är gott med vin, men det är också en drog. Och det är ingen moralfråga utan en medicinsk fråga.

Hur tror du barn mår som ser sina föräldrar berusade?

– Berusning handlar till stor del om att förlora kontrollen och barn är helt och hållet i händerna på sina föräldrar – föräldrar ska tillgodose barnens behov och då kan man snabbt lista ut vad det innebär när föräldrarna tappar kontrollen över sig själv. Man förlorar navet i tillvaron och det är nog en ganska otäck upplevelse för de flesta.

"Har upplevt jobbiga grejer"

Sanna Lundell har egna erfarenheter som hon bygger resonemanget på.

– Ja det har jag absolut. Min pappa (Ulf Lundell, reds anm) är alkoholist. Jag skulle inte vilja säga att det här är en personlig vendetta för mig eller så. Jag har bara upplevt jobbiga grejer vid ett fåtal tillfällen, men de är tillräckligt många för att jag ska tycka att frågan är viktig.

Dricker du själv aldrig tillsammans med dina barn?

– Det har inte alltid varit så, men ju mer insatt jag har blivit i frågan desto mer restriktiv har jag blivit på egen hand. Jag har kommit till en punkt i livet när jag tänker på vilken tid i livet det var jag hade som allra roligast. Det var när jag var tolv år när jag lekte med mina kompisar och bara låg och garvade i en stor hög.

– Sedan, vid 14-15 var det vin varenda helg och helt plötsligt var det det enda som var kul. Är det det enda man kan göra för att ha kul som vuxen? Så jävla tråkigt tycker jag. Nu när jag börjat dra ner på alkoholen har livet blivit lite mer som när jag var tolv. Jag känner mig gladare och det går att göra tusen roligare saker. Det kan vara kul någon gång i halvåret, men det där slentrianblaskandet med vin varje helg är jag så trött på.

Resonerar din partner (särbon, skådespelaren Mikael Persbrandt, 48) på samma sätt som du kring alkohol och barn?

– Det får du fråga honom om.