Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kraftigt meteorregn mot jorden i morgon

Uppdaterad 2011-11-18 | Publicerad 2011-11-17

Rymdentusiasterna hoppas på klart väder i natt.

Då väntas nämligen årets kraftigaste meteorregn.

Anledningen: Jorden passerar genom rester som kometen Tempel-Tuttle lämnat efter sig.

Den som vill skåda stjärnfall bör spana mot himlen tidigt i morgon.

Rester av meteor

Jorden passerar då genom de så kallade leoniderna, rester efter kometen Tempel-Tuttle, som lämnades för hundratals år sedan. Leonid-meteorer träffar jorden varje år i en enorm hastighet: omkring 250 000 kilometer i timmen. Meteorer träffar jorden hela tiden, men leonid-bältet gör att fler når planeten än under något annat dygn under året. . Det infaller 17-18 november varje år. Namnet Leoniderna förklaras med att meteorerna ser ut att komma från stjärnbilden Lejonet. Det är också mot den, i norr, man bör spana om man vill se stjärnfallen.

– Det är lättare att se stjärnfallen om man inte använder kikare. De syns under bråkdelen av en sekund och kikare begränsar bara synfältet, säger astronomen Dan Kiselman.

Kraftig skur 1999

Vart 33:e år blir leonid-skuren extra kraftig. Det hände senast 1999, då mer än 5000 meteorer observerades i timmen. Men då låg låg kraftiga moln över Sverige, som gjorde att fenomenet inte gick att se här.

Det finns ingen överhängande risk att meteorerna orsakar någon skada som påverkar oss – de är för få för att exempelvis hota satelliterna. Dessutom är meteorerna så små att de bränns upp i jordens atmosfär.

– Resterna efter en komet är i princip smuts och is. Kraftigare stenar som når jordytan har sitt ursprung ur asteroidbälten, säger Dan Kiselman.