Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Blev bortförd – polis döms för tjänstefel

Publicerad 2012-04-02

Ibrahim Assali, 41, stoppades i centrala Stockholm och dumpades vid Kaknästornet

”för mild dom” Ibrahim Assali blev stoppad och upplockad av en polisbuss mitt i Stockholms city och slängdes av fem kilo­meter bort – vid Kaknästornet. Nu har en av poliserna dömts för tjänstefel, men Ibrahim är inte nöjd med domen och ska överklaga den.

Ibrahim Assali, 41, stoppades, omhändertogs och dumpades vid Kaknästornet av polisen.

Nu har en av poliserna dömts för tjänstefel.

– Det är en för mild dom, säger Assali.

I juni förra sommaren stoppades och greps Ibrahim Assali när han varit på Hamburgerbörs i city.

Utan att berätta varför omhändertog polisen ­honom.

Jag frågade flera gånger vart de skulle ta mig, men ingen svarade. De var helt tysta. Jag satt där i bussen med sex helt tysta poliser och då började jag bli rädd. Det kändes som att jag blev kidnappad och de skulle köra i väg och misshandla mig, sa han i Aftonbladet då.

”Hon bara log ...”

Poliserna dumpade ­honom vid Kaknästornet.

– En av dem frågade om jag hade ett busskort. När jag svarade nej bara log hon och så körde de i väg, sa Ibrahim Assali vidare.

De sex poliserna misstänktes för tjänstefel och olaga frihetsberövande. Ibrahim Assali hade varken varit berusad eller misstänkt för våld eller hot, berättade åklagaren Håkan Rosvall.

Senare åtalades två av dem.

Kollega frias

Nu har en av dem dömts för tjänstefel av Stockholms tingsrätt.

Enligt tingsrätten hade poliserna inte skäl att avlägsna Ibrahim. Polismannen, som ska ha haft befälet, ska också betala 8 000 kronor i dagsböter, skriver Metro.

Hans åtalade kollega frias helt.

– Jag trodde först inte på rättsväsendet, men nu känns det mer okej. Men det är en för mild dom, ­säger Assali till tidningen.

Enligt Ibrahim var det en annan polis som var mest drivande i bortförandet. Den polisen gick helt fri. Ibrahim Assali säger till Metro att han tänker överklaga. Han vill att poliserna ska förlora jobbet.