Priset på el historiskt lågt

Publicerad 2012-07-25

Hitta billigaste avtalen

Elpriset är det lägsta på tio år. Enligt experter kan det vara läge att binda elpriset - eller förhandla om sitt fasta avtal.

– Jag blev jätteöverraskad att jag kunde få ner det så mycket, säger villaägaren Anderz Lindquist.

Vattenmagasinen är fyllda och kärnkraften går bra vilket gör att priset elbörsen ligger på en ovanligt låg nivå.

– Den här månaden är priset 30 öre lägre jämfört med en normal månad de senaste åren, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Elmarknadsinspektionen.

Priset ”extremt lågt”

Enligt experterna kan det nu vara läge att binda sitt elavtal.

– Det rörliga priset är extremt lågt, det har inte varit så här billigt på flera år. Om man vill veta vad elen kommer att kosta, då ska man definitivt tänka på att binda priset, så bra priser har man inte fått på länge, säger Magnus Askaner, elrådgivare på konsumentsajten Elprisguiden.

Men även de som har bundet elavtal kan dra fördel av det låga prisläget.

– Om man just nu sitter i bundet avtal som kommer att löpa ut inom några månader, då kan man prata om att förhandla om priset redan nu.

Förhandlade ner priset

Villaägaren Anderz Lindquist, 40, från Jakobsberg har ett bundet elavtal och passade på att utnyttja sin bytesrätt efter att ha sett hur priserna sjunkit på elmarknaden.

– Jag hörde något skvaller om att vattenmagasinen var fyllda så jag gick ut på nätet och kollade priserna och såg att jag hade hög kostnad för min el. Jag ringde Vattenfall och förhandlade om mitt elpris så jag fick det tio öre billigare.

På ett år sparar han därmed 2 000 kronor.

– Det är mycket pengar bara på uppvärmning. Jag blev jätteöverraskad att jag kunde få ner det så mycket.

”Vettigt” pris i vinter

Med fyllda vattenmagasin är det enligt experterna upp till kärnkraftverken om elpriset kommer att ligga på en låg nivå framöver.

– De senaste vintrarna har kärnkraftsverk helt plötsligt gått sönder och ska de ersättas med dyr import så går priset upp. Det är något som kan göra att priset skiftar med kort varsel. Men som det ser ut nu så kommer elpriset att ligga på en förhållandevis låg nivå det närmaste halvåret, säger Tommy Johansson.

– Om priserna håller i sig väldigt länge kan de medverka till att hela marknaden går ner, men det är lite för tidigt att ropa hej. Det rörliga elpriset kommer gå tillbaka till mer normala nivåer. Det ser hyggligt ut med kärnkraften, det gör att priserna kommer att hålla sig på en vettig nivå genom vintern, säger Magnus Askaner.