Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ormpastorn höggs ihjäl på gudstjänst

Uppdaterad 2012-11-10 | Publicerad 2012-06-01

Sekten handskades med ormar – Mack, 44, dog efter attacken

Veteranpastorn Mack Wolford, 44, gick i sin pappas fotspår när han handskades med ormar ­under gudstjänster.

Det blev hans död.

Han var veteranpastorn som ­ledde sekten i Appalacherna i USA som handskades med ­ormar. Han hade redan blivit ­biten fyra gånger.

I veckan blev det femte och ­sista bettet hans död.

Förra sommaren mindes han tillbaka på hur det kändes att bli biten av en skallerorm. Han stod där med skallerormen i sin hand mumlade tyst ”Praise the lord, thank you, Jesus amen”, mellan ­meningarna.

– När den biter, känns det först som att få två glödheta spikar inslagna i handen rakt in i benet. Och när giftet börjar spridas känns det som att ha armen i en ugn, den blir het. Handen känns som om den ligger i en köttkvarn. Och när man rör ­armen för att resa sig upp, känns det som någon försöker slita ur armen ur led på dig. Det gör verkligen ont, sa Mack Wolford.

Försökte popularisera tron

Han var en veteran bland ”snake handlers”, ormhanterare. Han var pastorn som gärna bjöd in journalister och fotografer för att visa upp trons ”rätta ansikte” och på så sätt försöka popularisera den igen.

Snake handlers är kontrover­siella för att de tolkar bibeln bokstavligt, för att några få passager i ­boken har format hela deras tro. För att de tror att ormen symboliserar en demon, och att de med guds hjälp kan ­kontrollera den.

Vill hamna i Guds rike

Enligt Ralph Hood, professor i psykologi vid universitetet i Tennessee, är det ett missförstånd att de som praktiserar tron inte tror att de kommer att bli bitna av ormarna. Att döden är ett bevis på bristande tro och en enkelbiljett till skärselden stämmer inte. Att ha lytt Gud genom att handskas med en orm uppges ­vara en försäkran om att hamna i hans rike.

”Har inte tagit emot vård”

Mack Wolford berättade den där sommarkvällen att de inte för­vägrar någon att uppsöka sjukvård om han eller hon blir biten. Men att det strider mot deras tro: Det är upp till Gud att avgöra den bitnes öde.

– Jag har inte tagit emot vård. ­Inte än. Men vi kritiserar inte någon som gör det. Vi erbjuder alltid folk att hämta en doktor om de blir bitna, sa han då.

I veckan tog han emot vård, men det hjälpte inte. Han blev biten en femte och sista gång. Ormen högg honom i låret under en gudstjänst och trots att han fördes till ett sjukhus i Bluefield överlevde han inte, rapporterar AP.