Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Alliansen går till val på mer idrott i skolan

Publicerad 2014-06-30

VISBY. Både Kristdemokraterna och Moderaterna har nyligen föreslagit att det behövs mer idrott i skolan.

Nu har även de andra Allianspartierna anslutit sig till reformen och ett gemensamt förslag kommer att presenteras innan valet.

– Det betyder mycket både för elevernas hälsa och deras förmåga till inlärning resten av dagen, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I november 2012 presenterade Moderaterna ett förslag om mer idrott på schemat i skolan. Skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé sa att tanken både var att förbättra ungas hälsa men även att man trodde att mer idrott leder till bättre skolresultat.

I dag kunde Aftonbladet berätta att Kristdemokraterna vill se idrott på schemat varje dag i skolan och att det ska skrivas in i Alliansens gemensamma manifest inför riksdagsvalet.

– Idrott varje dag kommer att leda till en bättre stämning i klassrummet, bättre prestationer av eleverna och att fler kommer kunna klara skolan med godkända betyg. Ska vi k­lara matteresultaten i Sverige måste vi börja med idrotten, sa KD-ledaren Göran Hägglund.

I dag står det också klart att Alliansregeringen nu är överens om att det ska bli mer idrott på schemat. I en intervju med Sveriges Radio berättar utbildningsminister Jan Björklund (FP) att det kommer läggas fram ett gemensamt förslag innan valet. Det man behöver reda ut är om det ska betalas via fler lektionstimmar eller om det är andra ämnen som kommer trängas undan - och i så fall vilka.

C-ledaren Annie Lööf välkomnar mer idrott.

– Det betyder mycket både för elevernas hälsa och deras förmåga till inlärning resten av dagen, säger Annie Lööf.

Tomas Tobé (M) tycker det är utmärkt att regeringen nu kommer gå fram med förslaget.

– Nu är vi överens om detta och jag ser fram emot att vi snart ger ett gemensamt besked och jag upplever att det blir en del av Alliansens valmanifest.

På frågan om vilka ämnen som kan komma att minskas i skolan kommer det ännu inga klara besked från Alliansen.

– Moderaterna är tydliga med att vi vill ha mer matematik samt mer svenska för nyanlända. Det är vi inte beredda att prioritera bort. Men jag är öppen för att diskutera om något annat kan minskas, säger Tobé.

Följ ämnen i artikeln