"Förstår inte vilka farliga krafter de släpper fria"

Publicerad 2014-05-26

PARIS. När Nicole Crestey får frågan vad hon tycker om valresultatet börjar tårar trilla nedför kinden.

– Resultatet är en katastrof, snyftar hon. Visst har Frankrike det svårt just nu men att rösta fram Nationella Fronten är inte rätt sätt att visa det.

Det är dagen efter EU-valet. Säkert jublas det bland Frontens anhängare runtom i Frankrike men här i småregniga Paris som inte tillhör partiets starkare fästen är stämningen den rakt motsatta.

De flesta vi pratar med verkar skämmas för sina landsmän. Det är upprörda och oroliga över ett resultat som de tycker är pinsamt för Frankrike.

Tennisturnering större nyhet

76-åriga Nicole Crestey som sitter på en uteservering i Saint Germain-kvarteren och sippar på en slät kopp kaffe hoppas att hennes landsmän nu inser allvaret.

– Jag tror inte Nationella Frontens framgångar är slut med det här. Självklart kommer Marine Le Pen att utnyttja resultatet när det blir val nästa gång.

På radionyheterna är EU-valet redan förpassat till andranyhet efter den stora grustennisturneringen i Roland Garros som precis har startat. Men på gatan är Nationella Frontens extremt stora framgångar det dominerande samtalsämnet.

Jessica Mesguich, 28, står på torget utanför Sorbonneuniversitetet och pratar med sin kompisar med livliga gester.

– När jag vaknade i morse mådde jag inte alls bra, berättar hon. Resultatet är både upprörande och oroväckande. Det känns som Tyskland på 30-talet. Det är som om högerextremismen kommer tillbaka med jämna mellanrum. Valutgången är ett moraliskt nederlag för Frankrike.

"Kanske handlar det om rädsla eller okunnighet"

Hur kunde det bli så här? Fransmännen rannsakar sig för att hitta förklaringar.

Nicole Crestey berättar att hon var i Lyon i går.

– Jag besökte en invandrarstadsdel där det inte finns en enda fransk restaurang. Sånt klarar inte fransmän av att hantera. Det utnyttjar Nationella fronten.

Jessica letar andra förklaringar.

– Kanske handlar det om rädsla eller okunnighet. Människor behöver något att hålla fast vid. Nu är det många som ger utlänningarna skulden för allt. Men sanningen är ju att inget land i Europa skulle klara sig utan utlänningar.

Arthur Caillé, 23, med väskan nonchalant slängd över axeln, tröstar sig med att det var i ett EU-val som Nationella Fronten blev största parti och att de därför i praktiken inte kommer att få så mycket att säga till om.

"Förstår inte vilka farliga krafter de släpper fria"

– Om det hade skett i ett nationellt val hade det varit väldigt obehagligt.

Han och många andra lägger skulden på alla fransmän som låg hemma på sofflocket istället för att rösta. Strax över 40 procent gick till vallokalen.

– Egentligen är det bara tio procent av fransmännen som röstat på Nationella Fronten men tack var det låga valdeltagandet så blir de ändå största parti. De som inte röstade förstår inte vilka farliga krafter de släpper fria.

Parisarna är inte de enda som är oroliga. Frankrikes president Francois Hollande kallade under måndagen till ett krismöte med regeringen. Socialistpartiets usla valresultat ihop med Marine Le Pens seger är ren förnedring för Hollande.

Krismötet var ett sätt att försöka utstråla handlingskraft men inget av det Hollande gör verkar fungera. Frankrikes ekonomi fortsätter att gå på knäna.

Marine Le Pen kräver nyval men det kan Hollande ignorera. Det är tur för honom att nästa presidentval inte är planerat förrän till 2017.

ANNONS