Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Barn kan ha bevittnat mordet på Yara

Publicerad 2014-07-02

En treårig pojke kan ha sett när Yara, 8, dödades.

Det mordmisstänkta parets son har berättat att han skrek och grät när han såg vad som hänt flickan.

Det misstänkta mordet i Karlskrona har väckt starka reaktioner. Kommun, polis och skola har alla kritiserats hårt för att de inte såg, eller anmälde, att åttaåriga Yara for illa - trots att flera privatpersoner kontaktat både polisen och skolan och uttryckt oro för henne under lång tid.

Såg skador på kroppen

Kort efter att ambulansen larmats till lägenheten i Karlskrona på Valborgsmässoaftonen larmades också polisen, eftersom sjukvårdarna sett skador på Yaras döda kropp - såväl blåmärken som frakturer.

Senare samma kväll greps de två släktingarna, en man, 31, och hans hustru, 30, misstänkta för att ha dödat Yara. Parets två barn, ett och tre år gamla, omhändertogs omedelbart av sociala myndigheter.

"Helt eller delvis såg vad som skedde"

I en dom från förvaltningsrätten i Växjö, angående huruvida parets barn ska tvångsomhändertas enligt LVU framgår att den treårige pojken berättat att han var hemma den aktuella kvällen och "helt eller delvis såg vad som skedde".

"Han har beskrivit att han skrek och började gråta när han såg vad som hänt Yara", står det i domen från förvaltningsrätten.

Rätten skriver vidare att det inte är klarlagt att pojkens berättelse stämmer med verkligheten - "men det är den verklighet han bär med sig och det är händelser ett barn inte ska behöva uppleva".

Misstankar om att de blivit slagna

Det andra barnet, skriver rätten, är endast ett år och har inte förmåga att förstå vad som skett, men "kan ändå ha påverkats av situationen som utspelat sig i hemmet."

Av domen framkommer också att den treårige pojken undersöktes dagen efter mordet på Yara, och att läkaren då hittade ett stort blåmärke - "som kan överensstämma med att han blivit slagen".

Det står vidare i domen:

"Vad läkaren uppmärksammat visar på att treåringen kan ha blivit utsatt för våld och styrker att barnen är i behov av skydd".

Omhändertagna

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att även om det inte är klarlagt vad som hänt när Yara dog så har det "förekommit dödligt våld" där.

De två barnen är nu omhändertagna enligt LVU.

Barnens offentliga biträde Tomas Malm säger att det var givet att barnen skulle bli omhändertagna.

– Att föräldrarna är häktade misstänkta för det de är misstänkta för innebär att barnen behöver någon som tar hand om dem. Sedan är det självklart som så att det finns en situation med den åttaåriga flickan, men det gick vi inte in på, säger han.

Många har förhörts

Åklagaren Pernilla Åström vill inte uppge om treåringen har hörts av polisen om vad som hände natten då Yara dog.

– Det är ingenting som jag tänker lämna kommentarer om, säger Åström.
Rent generellt, berättar hon, hålls förhör med små barn per video. Förhörsledaren är specialutbildad för att prata med barn.

Däremot, säger åklagaren, är väldigt många vittnen hörda i utredningen.

– Vi har hört väldigt många människor, bland annat dem som bor runt omkring.