Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu har IS spridit sig till Jordanien

Publicerad 2014-12-06

IS-sympatisörer utanför syriska ambassaden i Amman, Jordanien.

Stödet för terrorsekten IS ökar i Jordanien – en av västmakternas viktigaste allierade i regionen.

– I hemmen, på jobbet, i moskéer och på gatorna tar vi kontakt med människor och uppmanar dem att ansluta sig till riktig islam, säger Abu Abdullah en ledande IS-aktivist, till nyhetsbyrån AP.

Terrorsekten IS får allt fler anhängare utanför Irak och Syrien, länderna där gruppen utropat sitt kalifat. I november etablerade sig IS i Egypten, Mellanösterns största land, och nätverkets svarta fanor har setts vaja i Libyen, Algeriet – och så långt bort som i Indonesien.

I somras hölls flera demonstrationer och manifestationer till stöd för IS i Jordanien, en av USA:s och västvärldens viktigaste allierade i regionen, skriver AP.

Regeringen tonar ner

Fattigdom och politisk apati driver, enligt experter AP talat med, allt fler unga män till IS, som även lockar över många som tidigare anslöt sig till Muslimska brödraskapet.

– Vi har två samhällsklasser, en stor fattig klass och en liten rik. Därför stödjer folk IS, säger aktivisten  Abu Ramez till AP.

Regeringen har tonat ner IS betydelse och lokala myndigheter tar genast bort flaggor och graffiti från tak och husväggar i städer som Maan och Zarqa. Men Jordaniens kung Abdullah II beskrev nyligen kampen mot radikal islam som "ett tredje världskrig med andra medel".

– Det här är vårt krig, det är ett krig inom islam, sa han till CBS News.

Tusentals slåss i Syrien

Samtidigt uppges runt 2000 jordanier slåss i inbördeskriget i Syrien, de absoluta majoriteten av dem för IS eller andra jihadistgrupper. Och även om IS-anhängarna i Jordanien, med 6,5 miljoner invånare, kanske inte är fler än några tusen, är det många som ser med oro på det ökade inflytandet.

– Jag tror inte att 2015 kommer vara fridfullt. Vi ser signalerna, säger staden Maans borgmästare Majed al-Sharari till AP.

Köp Aftonbladet Plus och läs mer om hur stödet för IS sprider sig i världen – och varför al-Qaida är minst lika oroade som regeringar världen över.

ovement.