Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Aftonbladet kritiseras av Pressens Opinionsnämnd

Publicerad 2014-11-19

Pressens Opinionsnämnd klandrar Aftonbladet för brott mot god publicistisk sed, för att tidningen i en artikel felaktigt påstått att en dömd 25-åring var efterlyst av Interpol.

Aftonbladet hade den 9 februari 2014 en artikel med rubriken ”Jagad över hela världen”. I anslutning till artikeln publicerades en lista över internationellt efterlysta svenskar, som var dömda eller misstänkta för olika typer av brott, som mord, barnarov, grovt narkotikabrott, grovt misshandelsbrott samt ekonomisk brottslighet.

I sammanhanget lämnades en uppgift om att en 25-åring, A, var efterlyst, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Den 11 februari publicerade tidningen en rättelse, där det framgick att A inte längre var efterlyst och Aftonbladet beklagade felaktigheten.

Publiceringen anmäldes av A till Allmänhetens Pressombudsman, PO. Uppgiften om att han var internationellt efterlyst var felaktig, då han i själva verket satt på öppen anstalt och avtjänade sitt straff. A, som var förstagångsförbrytare, ansåg sig ha blivit uthängd av Aftonbladet bland mördare och barnarovsmän som var jagade. A ansåg att publiceringen varit ägnad att utsätta honom för andras missaktning och utpekat honom som mer klandervärd än han var. Publiceringen hade också lett till att han blivit av med både arbete och bostad.

Aftonbladet medgav att tidningen gjort fel och då man uppmärksammats på misstaget hade A:s namn tagits bort från listan i alla digitala kanaler och till papperstidningen formulerades en rättelse i samråd med A.

PO ansåg det tveksamt om det fanns något allmänintresse i att med namn och andra identifierande uppgifter berätta att en ung förstagångsförbrytare gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman.

Aftonbladets uppgift om att A var internationellt efterlyst var dessutom felaktig och det var bra att tidningen snabbt rättade felet. Men genom att A beskrevs som en person som undandrog sig rättvisan, då han i själva verket avtjänade sitt straff på öppen anstalt, framställdes han som mer klandervärd än han var.

PO ansåg att A tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada och att rättelsen inte var tillräcklig för att tidningen ska undgå klander.

Pressens Opinionsnämnd delar PO:s bedömning och anser att Aftonbladet genom publiceringen brutit mot god publicistisk sed.

Beslutet i dess helhet finns tillgängligt på PO:s och PON:s hemsida www.po.se