Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

USA:s kärnvapen minst lika allvarliga som Rysslands missiler

BRYSSEL. Om det stämmer att USA planerar att placera ut nya uppgraderade kärnvapen i Tyskland är det minst lika allvarligt som att Ryssland placerar missiler 30 mil från Sverige.

I så fall riskerar tröskeln för att använda kärnvapen att sänkas.

Följ ämnen
Ryssland

Att Rysslands president Vladimir Putin planerar att stationera Iskandermissiler i Kaliningrad är i sig alarmerande. Raketerna kan utrustas med kärnvapen och når utan problem Sverige.

Men Putin har redan hotat med det flera gånger tidigare. Så Sverige är redan medvetet om den risken och det är inte mycket regering eller militär kan göra åt det.

Dagens kärnvapen är 20 gånger så kraftfulla

Lika oroande är det om den tyska tv-kanalen ZDF:s uppgifter om att USA ska placera kärnvapen av typen B61-12 på baser i Tyskland stämmer.

Detta är en moderniserad variant av en stridsspets som redan finns. Den är mindre kraftfull och klarar av att slå ut begränsade mål. Det kanske låter bra men kan i själva verket vara precis tvärtom.

Risken med de nya kärnvapnen är att gränsen mellan konventionella vapen och kärnvapen är på väg att suddas ut. Det gör det mer troligt att kärnvapen kommer till användning. Bland annat det svenska fredsforskningsinstitutets Sipri har varnat för det.

I dag finns ett nästan totalt tabu mot att använda kärnvapen eftersom skadorna i människoliv är så ofantliga. Bomberna i Hiroshima och Nagasaki dödade sammanlagt över 200 000 människor. Dagens kärnvapen är 20 gånger så kraftfulla.

Men trots att ingen har en tanke på att använda kärnvapen så satsar både USA och Ryssland enorma summor på att modernisera de kärnvapen man redan har. Både stridsspetsar och bärraketer har en begränsad livslängd. De nya vapnen är mycket mer sofistikerade och pricksäkra.

Oroande påpekanden

I en värld där Ryssland och USA ser ut att vara på väg tillbaka till något som kan liknas vid det kalla kriget är det potentiellt farligt att båda länderna satsar så hårt på nya kärnvapen.

Vem lägger som USA ofattbara 3 000 miljarder kronor på nya atomvapen om det inte finns en chans att de någon gång ska komma till användning?

Oroande är också att Putin under Ukrainakrisen fler gånger särskilt påpekat att Ryssland har kärnvapen. Ett slags indirekt hot. Bortsett från det är det ingen annan än excentriska Nordkorea som öppet hotar med att använda kärnvapen.

Följ ämnen i artikeln