Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Löfven måste väcka de egna

Publicerad 2015-06-29

Stefan Löfven har haft en motig start som regeringschef.

Han ger inte mod eller framtidstro.

Sex av tio tycker att han hittills gjort ett mycket eller ganska dåligt jobb.

I kväll kliver statsminister Stefan Löfven upp på scenen i Almedalen och håller tal. Att världen håller andan vore att ta i. Sommar-Sverige ägnar sig åt grill och bad, inte åt politik.

Trots det kan man med fog hävda att det är ett viktigt tal för Stefan Löfven, både som statsminister och S-ledare. Han är i mycket stort behov av att förbättra bilden av både sig själv och regeringen.

Men en sådan förändring klarar man inte av att göra själv. Den kräver att många börjar tala gott om både honom och regeringens arbete.

Och var börjar det? Hos de egna naturligtvis. De som kanske, trots att det är sommar, lyssnar på talet. Därför är det viktigt för Stefan Löfven.

”Inger inte framtidstro”

Enligt Aftonbladet/Sverige tycker så tycker sex av tio, 62 procent, att Stefan Löfven hittills gjort ett mycket eller ganska dåligt jobb som statsminister. Bara var femte, 20 procent, tycker att han gjort ett mycket eller ganska bra jobb.

Omdömet om Stefan Löfvens personliga insatser skiljer sig tyvärr inte från andra delar av samma undersökning. Regeringen, som leds av honom, inger inte mod och framtidstro. Det är något glåmigt över den, lite konturlöst och ospännande.

Lågt betyg

Betyget på hela regeringens insatser är tyvärr inte heller något att yvas över. 68 procent tycker att regeringen gjort ett ganska eller mycket dåligt jobb under sina snart nio månader vid makten. Det är 2,5 gånger fler än de 26 procent som anser att regeringen gjort ett mycket eller ganska bra jobb.

Sextio procent av svenskarna tycker att Sverige på väg åt fel håll, bara 23 procent anser att skutan går mot rätt mål.

Mer än var tredje svensk, 35 procent, tycker inte att Sverige är ett framtidsland. 56 procent är av motsatt åsikt, det är i Sverige framtiden finns.

”Ingen gillar förlorare”

Regeringen, och Stefan Löfven själv, befinner sig alltså i en rejäl opinionsmässig svacka som det faktiskt är svårt att se hur han och de övriga 23 statsråden ska ta sig ur. Tilltron till att de fixar jobbet är låg och väljarna tror inte att det blir särskilt mycket bättre under åren framöver heller.

Men detta får Stefan Löfven inte låtsas om när han äntrar talarstolen ikväll. Förlorare är det ingen som gillar. Därför gäller det att se ut och uppträda som en vinnare – även om man inte är det.

Sammanlagt har ett riksrepresentativt urval på 964 personer över 18 år svarat på frågan som ställts via webben. Mätperioden är mellan 15 och 21 juni. Att det blir 99 procent i stället för hundra beror på avrundningsreglerna.

Följ ämnen i artikeln