Ännu en misstänkt i migrationsmuthärva

Publicerad 2013-02-15

Ytterligare en person misstänks nu i migrationsmuthärvan i Malmö.

Mannen är en tidigare chef på myndigheten och har i dag en chefsposition inom den offentliga verksamheten i staden.

En av de två tidigare anställda vid Migrationsverket i Malmö som varit häktade misstänkta för bland annat grovt mutbrott och grovt tjänstefel under 2008 har släppts.

”Medvetet tagit fel beslut”

Samtidigt har ytterligare en tidigare chef delgivits misstanke om tjänstefel.

– Han har medvetet tagit ett felaktigt beslut och beviljat uppehållstillstånd för någon som inte skulle ha det, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Schultz vet inte när den nu misstänkte mannen slutade på Migrationsverket, men säger att han i dag har en chefsposition inom den "offentliga verksamheten" i Malmö.

De två män, 44 och 50 år gamla, som varit häktade är misstänkta för att ha tagit emot mellan 50 000 kronor och 100 000 kronor i mutor för att bevilja så kallade uppehållsrätter till ett tiotal personer i Sverige.

Släppt fortsatt misstänkt

Personerna kommer från Afrika och Mellanöstern.

44-åringen som släppts är fortsatt misstänkt, men Nils-Eric Schultz menar att han inte längre behöver hållas häktad. Häktningskälet var att det fanns en risk att han kunde försvåra utredningen om han försattes på fri fot.

– Vi har jobbat väldigt hårt med utredningen i två veckor och jag anser inte att han kan förstöra utredningen längre, säger Nils-Eric Schultz.

Den andre mannen, 50-åringen, har åklagaren begärt omhäktad. Häktningsförhandlingen hålls på måndag.

Det var i slutet av januari som två män, en tidigare anställd och en anställd på Migrationsverket i Malmö, greps misstänkta för grovt mutbrott.

50-åringen har tidigare dömts för att ha manipulerat uppgifter i migrationsärenden.