Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Lena Mellin: Arbetsgivarna går mjukt fram

Publicerad 2013-04-24

Tidpunkten för Transports strejk är olycklig.

Handeln och industrin har redan problem. Ett nära nog totalt stopp för godstransporter dit riskerar att förvärra läget.

Om inget oförutsett inträffar bryter Transports strejk ut vid lunchtid, klockan tolv, i dag. Personal vid 23 av de största lastcentralerna i landet ut i strejk. Biltrafikens arbetsgivarförbund räknar med att det innebär ett nära nog totalt stopp av styckegodstransporterna i landet.

Det innebär att e-handel, vanlig handel och industrin snart kommer att få problem. Handeln är beroende av nära nog dagliga leveranser. Detsamma gäller industrin som inte sitter på några lager längre utan att får sitt material levererat enligt just in time-principen.

"Begripligt krav"

Både industrin och handeln, med undantag av livsmedelssektorn, är redan drabbade av den europeiska lågkonjunkturen och hushållens ovilja att spendera pengar i oroliga tider. Transportstrejken riskerar att förvärra läget.

Transport har framför allt drivit två krav i förhandlingarna med arbetsgivarna. För det första vill de försvåra för arbetsgivarna att ta in personal från bemanningsföretag.

Det är ett begripligt krav. Deras medlemmar lider svårt av konkurrensen från förare från andra länder med lägre löner. Man upplever också problem med att den fasta personalen sägs upp för att omedelbart anställas igen - fast då genom ett bemanningsföretag.

Kräver mer

För det andra kräver Transport 860 kronor mer i månaden i ett ettårigt avtal.

Arbetsgivarna däremot vill, i likhet med det vägledande avtalet på industrins område, ha ett treårsavtal på 6,8 procent. Det är det så kallade ”märket” som sattes i industriavtalet. Det ger omkring 1 700 kronor på 38 månader för den som tjänar 25 000 kronor.

Om inget avtal är klart före torsdag klockan 17 tas lockoutas alla de som blivit sysslolösa av strejken. Arbetsgivarna går alltså ganska mjuk fram mot sin motpart. De visar att de har konfliktberedskap - men avstår från att trappa upp konflikten.

Lena Mellin