Jakten fortsätter efter den ökände terrorledaren

Publicerad 2013-01-22

Jakten efter enögde terroristledaren Mokhtar Belmokhtar, 40, fortsätter efter terrorattacken i Algeriet.

Samtidigt avslöjas fler gruvliga detaljer från gisslandramat i öknen.

– Vi ska hitta och krossa nätverket som ligger bakom den här brutala attacken, säger den brittiske premiärministern David Cameron.

Totalt dödades 57 av dem som togs som gisslan på en gasanläggning i den algeriska öknen. Fortfarande saknas fem norrmän.

Nu fortsätter jakten på hjärnan bakom attacken, Mokhtar Belmokhtar, och hans underhuggare.

Stora mängder vapen

– Storbritannien måste bekämpa den islamistiska extremismen med samma styrka som tidigare generationer gjorde under andra världskriget, sa David Cameron under en debatt i parlamentet i går enligt The Telegraph.

Hittills har informationen om kidnapparna varit knapphändig.

Men nu börjar fler detaljer sippra ut till omvärlden.

På bilder inifrån anläggningen syns de stora mängder vapen som terroristerna hade med sig, däribland sex maskingevär, 21 gevär, två hagelgevär, två 60 millimeters granatkastare, sex 60 millimeters missiler och ett större antal granater.

Kanadensare bland terroristerna

Ett 30-tal tungt beväpnade terrorister dödades när de algeriska specialstyrkorna stormade gasanläggningen. Två av dem som hittades i bråten efter stormningen hade kanadensiska pass på sig. Enligt en säkerhetskälla som brittiska tidningen Daily Mail varit i kontakt med misstänks kanadensarna ha rest till Libyen där de anslöt sig till extremistiska jihad-grupper.

Enligt den franska tidningen Le Parisien ska det också ha funnits "minst en fransman" bland terroristerna.

Bland de islamistiska extremisterna fanns dessutom ett team av sprängämnesexperter.

Använde insiders

Planen var att de skulle avsluta dramat med att spränga hela anläggningen i luften, uppgav den algeriska premiärministern på måndagen. Enligt den algeriska regeringen hade terroristerna redan hunnit med att minera hela anläggningen innan den algeriska militären gick till attack.

Kidnapparna var klädda i algeriska arméuniformer och tros ha haft en insider - en man från Niger som tidigare arbetat som chaufför på anläggningen. Enligt vittnen uppges han ha agerat som om han kunde anläggningen "utan och innan".

ANNONS