Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ännu en död av nya viruset

Publicerad 2013-02-19

HCoV-EMC-viruset, förstorat i mikroskop.

Ytterligare en person har avlidit av det nya Sars-liknande viruset.

Nu varnar WHO för den aggressiva smittan.

Forskningsresultat visar att den smittar som en vanlig förkylning.

I går förmiddag avled en patient på sjukhus i Birmingham av det nya viruset HCoV-EMC.

Det var det sjätte dödsfallet sedan smittan först upptäcktes i april förra året. Av tolv kända fall har hälften av de insjuknade förlorat livet.

Men flera av de patienter som avlidit, har haft ett försvagat immunförsvar till följd av andra sjukdomar. Två familjemedlemmar till patienten i Birmingham har också drabbats av viruset, men överlevt.

Nu uppmanar Världshälsoorganisationen WHO till bred vaksamhet och försiktighet för att hindra smittspridningen över världen.

Smittar lätt

Viruset, som ursprungligen tros komma från fladdermöss, har visat sig smitta lätt från människa till människa. Det är nära besläktat med Sars som skördade 800 människoliv för tio år sedan. I båda fallen riskerar den som insjuknar att drabbas av njursvikt.

HCoV-EMC upptäcktes i höstas i Mellanöstern och det är först nu som de första forskningsanalyserna visar hur aggressivt viruset agerar.

I en rapport som presenteras i den medicinska tidsskriften mBio framgår det att smittan sprids genom luften på samma sätt som en förkylning.

Socialstyrelsen följer utvecklingen och har tidigare utfärdat rekommendationer till smittskyddsläkare runt om i landet.

– Framför gäller allt vara uppmärksam för de som har en allvarlig sjukdom och som har besökt de drabbade områdena. Smittspårningen är oerhört viktig, säger Gunnar Nylén på Socialstyrelsen.

Sjukhusen gör nu allt för att inte få in viruset på avdelningarna.

Personer som har besökt Arabiska halvön eller närbelägna länder och insjuknat med luftvägssymtom uppmanas att i första hand ta kontakt med vården per telefon.

Patienter som kan misstänkas bära på viruset ska hänvisas till sjukhus med isolerade vårdavdelningar.