Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Brandmördaren lämnade självmordsbrev

Publicerad 2012-12-25

"Jag måste ta reda på hur stor del av kvarteret jag kan bränna ner och göra det jag gillar mest, att döda folk."

Så skrev mördaren William Spengler, 62, i sitt självmordsbrev.

Det två sidor långa dokumentet hittades av polisen efter skottdramat i staden Webster i går.

62-årige Spengler tände eld på ett hus och en bil och la sig sedan i bakhåll. När räddningstjänsten anlände till platsen för att släcka branden började han skjuta. Skotten dödade brandmännen Mike Chiapperini, 43, och Tomasz Kaczowka, 19.

Tre olika vapen

Ytterligare tre personer träffades av kulorna. Två brandmän blev allvarligt skadade och en polis fick lättare skador. Några timmar efter skottdådet hittade polisen William Spenglers kropp. Han hade efter attentatet mot brandmännen skjutit sig själv.

Gerald Pickering, polischef i staden Webster, sa i dag att Spengler beväpnat sig med tre olika vapen, uppger Sky News.

Han berättade även att polisen hittat det maskinskrivna tvåsidiga brevet. Polischefen sa att brevet inte avslöjade något direkt motiv till skottdådet men att Spenglers avsikter tydligt framgick. Utöver det avslöjade han inte mer om innehållet, enligt Sky News.

Samma vapen som Lanza

Ett av de skjutvapen som William Spengler använde i eldöverfallet på julafton var ett semi-automatiskt Bushmaster-gevär. Samma typ av vapen som Adam Lanza, 20, använde i skolmassakern den 14 december i Newtown, Connecticut.

De två brandmän som fick skottskador, Joseph Hofstetter och Theodore Scardino, är fortfarande kvar på sjukhuset. Båda två rapporteras vara vakna och de förväntas återhämta sig, trots allvarliga skador, uppger Sky News.