Per Unckel död

Publicerad 2011-09-21

Per Unckel, landshövding i Stockholms län, har avlidit, uppger länsstyrelsen i Stockholms län i ett pressmeddelande. Han blev 63 år.

I slutet av januari 2009 fick den före detta moderate utbildningsministern Per Unckel cancerbeskedet.

I går avled han.

– Det är en sann samhällsbyggare som har lämnat oss, säger länsöverdirektör Katarina Kämpe, i ett pressmeddelande.

Var landshövding

Han utsågs till landshövding i Stockholms län 2007 och var dessförinnan bland annat generalsekreterare i Nordiska ministerrådet, gruppledare för moderata riksdagsgruppen och ordförande i konstitutionsutskottet.

Så sent som i måndags utsågs han till hedersdoktor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Det är med stor saknad och sorg jag inser att Per Unckel inte längre finns bland oss. Mina tankar går främst till hans hustru och barn som förlorat en älskad make och far, säger Katarina Kämpe, som nu går in som ställföreträdande landshövding tills regeringen utsett en efterträdare.

Hoppades bli botad

Per Unckel ville inte låta sig intervjuas om sin cancer, men svarade på frågor via mejl till Aftonbladet i februari.

Då tycktes han förvissad om att han skulle segra mot sjukdomen.

– Det visade sig dessvärre att det jag var nästan säker på förra veckan – att jag drabbats av cancer – var sant. Men likaledes sant är att den nu ska botas, skrev Per Unckel.

Skulle leda jobb mot idrottsvåld

Per Unckel utsågs i mars i år av regeringen till nationell samordnare mot våld i samband med idrottsevenemang. Han skulle löpande lämna förslag på hur matcher och andra evenemang ska göras trygga.

– För att lyckas måste vi arbeta tillsammans och gemensamt ta ansvar. Idrott är en passion för hundratusentals människor och det ska inte få förstöras av grupper som vill slåss, sa Per Unckel då i ett pressmeddelande.

Öppnade upp för friskolor

Per Unckel föddes 24 februari i Finspång, och inledde tidigt en politisk karriär i Moderata ungdomsförbundet, där han som 24-åring valdes till ordförande.

Två saker räknas som Unckels viktigaste politiska gärningar: friskolereformen, som han som utbildningsminister tillsammans med dåvarande skolminister Beatrice Ask lade fram. Under sin tid i konstitutionsutskottet medverkade han också till att bygga upp en riksrevision som står fri från regeringen.