Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vännerna minns Sven Tumba

Publicerad 2011-10-01

Hockeyspelaren Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, 75, vann två VM-guld tillsammans med Sven Tumba.

– Han var en mycket god vän till mig och jag anser att han var Sveriges bästa genom tiderna, säger han.

Nils Nilsson och Sven Tumba var vänner sedan länge. De spelade tillsammans tolv år och i Tre Kronor. Och de vann VM-guld ihop, i Moskva 1957 och i Colorado 1962.

– Det är mycket tragiskt att han gått bort. Det gör mig mycket ledsen. Han var alltid glad och väldigt öppen. Han var en riktig lagkapten för svensk hockey, det var alltid ryggdunkningar, säger Nils Nilsson och fortsätter:

– Jag anser att han var nummer ett i Sverige. De får heta Foppa eller vad de vill. Tumba var duktig på alla områden han tog sig an, som hockey, fotboll eller golf.

Sven Tumba besökte Nilsson i sitt hem i Forshaga i juni. Redan då var Tumba sjuk och bara några veckor efter besöket blev lades ha in på Danderyds sjukhus.

– Han hade varit på golfbanan i Kil och beställt med sig kanelbulle och kaffe. Men då var han också lite dålig, men från halsen och uppåt, som man sa på 50-talet, där var han klar. Han gick dock på kryckor och hade ont i kroppen, säger Nils Nilsson.

Nilsson själv gjorde sig känd i hockeysverige för sitt avgörande 5-3 mål i finalen mot Kanada under VM i Colorado Springs 1962.

Målet återgavs i ett klassiskt citat av programledaren Lennart Hyland: ”Den glider in i mål!”
Prinsessan Birgitta, 74, hade ett förhållande med Sven Tumba när de var skolkamrater på Gymnastiska centralinstitutet 1957, nuvarande Gymnastik- och idrottshögskolan.

Båda läste till gymnastikdirektörer, som det då hette.

– Det är jättetråkigt att han gått bort. Han var en fantastisk person som verkligen gjort bra saker. Han engagerade sig mycket för sporten och bland annat ungdomar, och alla vi vänner kommer att sakna honom, säger prinsessan Birgitta.

Prinsessan Birgitta bor sedan länge på Mallorca. Sven Tumba bodde halvårsvis i Sverige och i Florida, så de hann inte ses allt för ofta den sista tiden.

– Men vi pratades vid över telefon och såg kanske en gång om året. Jag är lycklig att jag fick lära känna honom, säger prinsessan Birgitta.

Under Sven Tumbas sjukdomstid på Danderyds sjukhus ringde även prinsessan Birgitta ofta till Tumbas hustru Mona Tumba och gav henne stöd.

Sven Tumba och Lasse Björn kamperade ihop i såväl Djurgården som Tre Kronor i otaliga matcher – och det var båda med och vann både SM- och VM-guld.

Flera gånger om.

Efter karriären har deras vänskap levt vidare och de båda hockeylegendarerna har haft kontinuerlig kontakt.

Därför är morgonens dödsbesked extra tungt för Lasse Björn.

– Vi var väldigt goda vänner, han var en väldigt fin människa, säger Björn.

– Jag försöker att hålla tillbaka tårarna, för det är något jag har intalat mig själv: En stor karl som jag ska inte sitta och lipa. Men det är svårt, det gör ont i bröstet.

Från den aktiva karriären har Björn hur många minnen som helst av Sven Tumba.

– Han var en riktig spjuver, alltid rolig att vara i närheten av. På isen var han en fantastisk skridskoåkare och hade ett väldigt bra skott. Han ville göra allt själv, så vi brukade skoja och säga att ända gången han passade var när han tappade pucken.

Förutom ishockey var Tumba även en profil i bland annat fotboll och golf.

– Han var ju en fantastisk atlet, svensk idrott har aldrig sett på maken. Det spelade ingen roll vad han sysslade med, han hade talang för allt: golf, vattenskidor...

Vattenskidor?

– Ja, herregud. Han åkte mycket vattenskidor där ett tag. Och ibland gick de så fort att han flög upp i luften. En gång minns jag att han sa: ”Gränsen för hur högt jag kan flyga är 50 meter, för då måste jag väl ta flygcertifikat också...”

Läs en längre intervju med Lasse Björn i Sportbladet här

Sportjournalisten och programledaren Tommy Engstrand, 72, beundrade först Sven Tumba från åskådarplats men lärde sedan att känna honom och de blev goda vänner.

– Det är en bit av min ungdom som har försvunnit i morse. Han var min första idol och jag beundrade honom när jag stod och såg Djurgården spela på Johanneshov på den tiden, säger Tommy Engstrand.

När Engstrand blev sportjournalist så fick han chansen att träffa Sven Tumba och med tiden så blev de goda vänner och umgicks privat.

– Han var en oerhört god människa, generös och positiv kille. Jag tror inte att det finns någon som har betytt lika mycket för svensk hockeys utveckling. Han var en föregångsman och stor idol för många. Han nobbade heller aldrig en intervju, säger Tommy Engstrand.

Nu under augusti skulle Sven Tumba ha sin stora 80-årsfest, som fick ställas in då han blev allt sämre.

Tommy Enstrand skulle ha varit konferencier och toastmaster på festen på Tyrol på Gröna Lund.

–Alla ville ställa upp, jag ringde Jan Malmsjö, Lill-Babs, Tommy Körberg och Siw Malmkvist och de tackade alla ja. De ville så klart ge tillbaka något till Tumba och gjorde det gratis. Tyvärr blev det aldrig någon fest.

Anders Åhrlin, grundare och tidigare VD för optikerkedjan Klarsynt, lärde känna Sven Tumba för tio år sedan. De blev snabbt vänner då båda delade intresset för entreprenörskap.

–Trots att jag var yngre så blev jag lite av en mentor för honom. Han kom ofta till mig och frågade om affärer, om råd och om allt möjligt, säger Anders Åhrlin.

Sven Tumba drog 2006 igång sin hjälpfond Sport for education, founded by Sven Tumba. Fonden samlar in pengar till skolor i Sydafrika, där de hjälper barn att lära sig läsa, skriva och räkna.

Anders Åhrlin sitter i styrelsen för fonden, som i dag sponsrar 5 till 6 skolor årligen med ett antal miljoner. Sammanlagt rör det sig 3500 barn.

– Sverige har förlorat kanske den störa entreprenören och idrottslegenden vi haft, säger Anders Åhrlin.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 73, var nära vän med Sven Tumba.

Hon berättar att han så gärna ville bli folkbokförd i Sverige – men aldrig hann.

– Det är så synd att en av våra största svenskar inte fick vara svensk medborgare i slutet, säger hon.

Sven Tumba hade, precis som hustrun Mona Tumba, dubbelt medborgarskap, amerikanskt och svenskt.

För att Tumba skulle bli folkbokförd i Sverige var han tvungen att skriva på papprena från Skatteverket själv, men den sista tiden orkade han inte.

Artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson lärde känna familjen för flera år sedan och beskriver dem som oerhört varma.

– Det är en familj som är oerhört nära varandra. Det är som en stor famn. Deras hem var alltid öppet och vi har haft en mycket bra kontakt.

Hon brukade spela golf tillsammans med Sven Tumba.

– När vi spelade var han så envis. Han ville att man skulle försöka sitt bästa. Han fick mig att prova driver för första gången och då gjorde jag en eagle. Vi hade så roligt tillsammans, säger hon.

Nu är tomheten stor efter Sven Tumba. Lill-Babs gör sitt bästa för att stödja familjen. Samma natt som hockeylegendaren gick bort, så sov Lill-Babs över hos Mona Tumba för att ge henne stöd i den svåra stunden.

– Det känns tomt. Men jag är samtidigt glad att jag fick lära känna en sådan person. Alla minnen jag har av han och familjen är glada minnen.