Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

DUBBELSPELET

Uppdaterad 2011-08-19 | Publicerad 2011-06-10

Littorin mörkade egna intressen i miljardaffär

ANVÄNDE GAMLA KONTAKTER INFÖR MINISTERBESÖK Sven Otto Littorin mejlade den 11 februari i år en gammal underordnad på näringsdepartementet. Syftet var att ordna kontakter åt ukrainske energiministern Yuriy Boyko, som har huvudansvaret för Ukrainas gasresurser, inför dennes Sverigebesök. Några månader senare mejlade hans bror, Sverker Littorin, socialdepartementet i samma ärende och uppgav att han var rådgivare till ett svenskt-ukrainskt naturgasföretag.

”Jag har inget eget intresse av detta”

Så skrev Sven Otto Littorin i ett mejl till näringsdepartementet, där han försökte hjälpa Ukrainas energiminister att få kontakter.

Aftonbladet kan i dag avslöja att vd:n i Littorins privata bolag, hans bror Sverker, är rådgivare i en miljardaffär med kopplingar till just Ukrainas energiminister.

ANVÄNDE GAMLA KONTAKTER INFÖR MINISTERBESÖK Sven Otto Littorin mejlade den 11 februari i år en gammal underordnad på näringsdepartementet. Syftet var att ordna kontakter åt ukrainske energiministern Yuriy Boyko, som har huvudansvaret för Ukrainas gasresurser, inför dennes Sverigebesök. Några månader senare mejlade hans bror, Sverker Littorin, socialdepartementet i samma ärende och uppgav att han var rådgivare till ett svenskt-ukrainskt naturgasföretag.

Sven Otto Littorin hoppade av som arbetsmarknadsminister i juli förra året efter att Aftonbladet frågat honom om en sexköpsaffär.

Den 11 februari i år fick departementsrådet Tim Brooks på svenska näringsdepartementet e-post från sin förre chef, nu gästforskare i USA:

”Hej Tim! Hoppas allt är bra med dig! Här borta i Kalifornien är det faktiskt rent underbart. 18 grader, strålande sol och dessutom en spännande och rolig miljö att vara i. Jag trivs! Hur är det hemma i grottekvarnen?”

Littorins egentliga ärende handlade om något helt annat:

”Du, jag kontaktar dig med anledning av en rätt udda fråga. Men jag har blivit kontaktad på omvägar av Ukrainas energiminister, Yuriy Boyko”.

”Jag vet inte alls om det stämmer eller hur det ligger till i övrigt, och har inget eget intresse av detta, men ville ändå informera dig om att Boyko kommer till Sverige och söker kontakt”.

En mening mellan de båda citaten har strukits med hänsyn till utrikessekretessen, men syftet med brevet framgår tydligt. Littorin ville informera departementet om att Boyko var på väg till Sverige och sökte kontakt.

Bolag med brodern

Några månader senare fick socialdepartementet också ett e-postbrev där det puffades för den ukrainske energiministerns besök. Denna gång var det Littorins bror Sverker som skrev:

”Jag är Rådgivare till ett Svensk Ukrainskt Naturgasföretag Misen Enterprises AB som skall göra mycket stora investeringar i Ukrainska naturgas fält. Gasen är redan hittad, men det behövs investeras kanske 2,5 miljard SEK.”

Brevet skickades från bröderna Littorins gemensamma bolag Momentors e-postadress.

Sverker Littorin ville förvissa sig om att den ukrainske ministern verkligen skulle få träffa svenska ministrar.

Det hade ryktats om att det bara var statssekreterare som skulle ta emot och enligt Sverker Littorin uppfattades det ”lite negativt av Ukraina”.

”Drar frågan för Maud”

Den ukrainske energiministern Yuriy Boyko är en av landets mäktigaste män, och har huvudansvar för Ukrainas gasresurser. Och det är just gasfälten som ska locka svenska investerare.

På departementen vill ingen kommentera bröderna Littorins privata engagemang i det ukrainska ministerbesöket.

Departementsrådet Tim Brooks svarade på Sven Otto Littorins e-post och skrev till den tidigare ministern:

”Vi känner väl till Boykos planerade besök och håller på dra frågan för Maud. Vår förhoppning är att de får besked under veckan. Jag tror nog att de kommer kunna träffas om kalendrarna går att samordnas.”

”Jo, jo han var min chef”

När Aftonbladet kontaktar Tim Brooks, säger han:

– Jag hanterade mejlet som vilket mejl som helst som kommer in från allmänheten och svarade på det på det sättet jag skulle göra.

Han uttrycker sig som ni är bekanta?

– Jo, jo, han har varit min chef. Jag har jobbat på arbetsmarknadsdepartementet så det är klart han känner mig.

Tim Brooks vill inte svara på frågan om han betraktar Littorins brev som en påtryckning eller ej.

– Det är inte min sak att kommentera.

Yuriy Boyko ska enligt planerna komma nästa vecka och farhågorna om att bara få träffa en statssekreterare är nu borta.

I stället får han nu förhoppningsvis träffa två ministrar – både näringsminister Maud Olofsson och handelsminister Ewa Björling.

Aftonbladets frågor om sexköp i fjol fick dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin att avgå. Nu är han i blåsväder igen, i en svensk-ukrainsk affär i mångmiljardklass.