Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Han skyller på ”konspiration”

Precis som andra arabledare tror al-Assad han kan rida ut stormen

Bashar al-Assad.

När Syriens president till slut öppnande munnen var det ingen som riktigt begrep vad han ville säga.

Förutom att det stod helt klart att Bashar al-Assad inte har några som helst planer på att kasta in handduken.

Al-Assad avspända attityd i talarstolen stod i bjärt kontrast till hans dubbla budskap.

Å ena sidan erkände han att staten "inte lyckats tillräckligt bra med att möta folkets krav på reformer".

Samtidigt hävdade han att Syrien var utsatt för "en världsomspännande konspiration". Oklart från vem men mellan raderna kunde man utläsa att det var Israel och andra fiender till Syrien som stod bakom.

Konspirationen gick ut på att skapa kaos i Syrien och "dela landet, krossa nationen".

Presidenten höll sitt tal i det syriska parlamentet. Han avbröts med jämna mellanrum av ledamöter som bedyrande honom sitt stöd och skanderade "vi är med dig".

Hänger löst

Talet var första gången Al-Assads framträdande offentligt och kommenterade de regimfientliga demonstrationer som de senaste veckorna skakat Syrien. En polisstat som fram till dess verkat immun mot det folkliga upproret som rullat fram över arabvärlden. Plötsligt tillhörde al-Assad de ledare som hänger löst.

När demonstrationerna väl kom igång växte de snabbt i styrka och spred sig till en rad städer. Säkerhetsstyrkorna svarade med att skjuta skarpt mot demonstranterna. Minst hundra människor har dödats den senaste veckan, troligen betydligt fler än så.

Exakt hur många är svårt att veta eftersom Syrien precis som en del andra av de upprorsdrabbade arabländerna inte släpper in utländska journalister. Informationen om vad som händer är osäker och motstridig.

Styrts med järnhand

Vi talar om en stat som sedan 1970 styrts med järnhand av familjen Assad. Först Hafez al-Assad. Sonen Bashar tog över efter hans död år 2 000.

Då lovade han demokratiska reformer och många trodde honom. Absolut ingenting hände.

Nu nämnde han åter att reformer var nödvändiga men utan att ge några konkreta löften. Istället upprepade han gång på gång vikten av säkerhet och stabilitet.

Många hade förväntat sig att han skulle annonsera ett slut på det undantagstillstånd som rått i landet sedan 1963. Han nämnde det inte med ett ord.

Häromdagen avgick Syriens regering. En ren kosmetisk förändring som är tänkt att lugna folket men som i praktiken inte betyder någonting.

Precis som andra arabledare före honom tror han sig kunna rida ut stormen utan att själv tvingas avgå.

Ett mått på hur presidentens ord tas emot av folket på gatan får vi efter bönen på fredag. Då samlas människor i moskéerna. Blir det några demonstrationer så är det efter bönestunden.