Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

bin Ladin måste ersättas på most wanted-lista

Publicerad 2011-06-25

Det är topplistan som mycket få människor hamnar på.

Men just nu finns två platser lediga.

Eftersom al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin är död och maffiabossen James ”Whitey” Bulger gripen måste FBI uppdatera sin ”most wanted”-lista.

Agenter söker nu med ljus och lykta efter busar som anses farliga nog att få ta plats på FBI:s berömda lista på världens 10 mest eftersökta brottslingar.

Startades av Hoover

Topplistan startades 1950 av FBI:s förste direktör, J. Edgar Hoover, och var till för att ”sprida information om särskilt farliga flyktingar som annars kanske inte skulle få rikstäckande uppmärksamhet”.

De senaste åren har listan stått oförändrad, men i och med att al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin är död och maffiabossen James ”Whitey” Bulger nyligen greps i Los Angeles efter 16 år på rymmen så måste de två vakanserna fyllas.

Och det är inte helt klart vem som kommer att fylla tomrummet.

Alla kan nominera

Agenter från FBI:s 56 lokala kontor får alla nominera sina favoritbovar till FBI:s ”Criminal Investigative Division” som synar dem, men i slutändan är det FBI-chefen som bestämmer vilka två det blir.

För att bli vald måste personen betraktas som både särskilt farlig och ha ett digert brottsregister. FBI måste också tro att brottslingarna kommer att kunna infångas med hjälp av den extra publicitet listan ger.

Ger stora pengar

Belöningen för tips som kan leda till att någon av de tio mest eftersökta grips är minst 100 000 dollar, men kan vara betydligt högre.

Belöningen för att hitta James Bulger var två miljoner dollar. För Usama bin Ladin var summan 25 miljoner dollar, motsvarande 161 miljoner kronor.

Mördare och rånare

Bland de återstående tio mest eftersökta är Jason Dereck Brown, som är anklagad för mord och väpnat rån. Enligt ”Most Wanted”-listan talar Brown flytande franska och har en magisterexamen i internationella affärer.

Robert William Fisher finns också på listan. Han misstänks ha dödat sin fru och två små barn, och efter det sprängt huset där de bodde i Arizona.