En krossad medelklass

Publicerad 2011-06-21

Vasilis Zahos, 56, fall gick snabbt – nu kastar han ägg på parlamentarikerna

ATEN. Han var inte rik men hade det bekvämt. Vasilis Zahos, 56, arbetade som chaufför och hade trygg extrainkomst från en lägenhet och en liten affärslokal han ärvt efter sin far.

Vasilis skulle ha gått i pension om två år efter ett långt yrkesliv. Men nu har pensionsåldern höjts till 65 och Vasilis är arbetslös.

Företaget han jobbade åt, en entreprenör som bland annat grävde ner telefonkablar, började gå dåligt och Vasilis fick gå. Han hade varit där i 25 år. Han fann ny anställning som chaufför åt en livsmedelskedja, men efter ett och ett halvt år hade företaget inte råd att ha honom kvar.

Ett snabbt fall:

Han hade tjänat drygt 2 000 euro i månaden hos entreprenören. Han fick 1 200 hos livsmedelshandlaren.

Som arbetslös kvitterade han ut 450 i månaden från a-kassan.

Den hjälpen varade bara ett år.

Nu har Vasilis Zahos inget stöd alls, och han sitter i lappade byxor på kafé Koya på Lazarustorget och berättar att han inte vet vad han ska ta sig till. Aftonbladet bjuder på kaffet. Vasilis har inte längre råd med sådana utsvävningar.

Man brukar säga att medelklassen är en stabiliserande kraft i samhället. De som tillhör medelklassen vill inte ha bråk och inga dramatiska skiften i politiken. Människorna i medelklassen värnar om sitt. De är tråkiga, eftersträvar lugn och ro.

Varje dag – en kamp

Vad sker när deras tillvaro krossas och varje dag blir en kamp?

Vasilis, en godmodig, fortfarande humoristisk karl med grått skägg och mustaschen elegant kammad uppåt, är på många sätt lyckligt lottad. Hustrun Kaity är gymnasielärare och tjänar 1 117 euro i månaden. Affärslokalen (frisersalong) ger 350 och lägenheten (uthyrd till en polis) 220.

Vasilis och Kaity äger sin trerummare på 80 kvadratmeter och bor nästan gratis.

De svälter inte.

Men, och Vasilis är inte helt bekväm när han talar om detta, det finns ett lån på 50 000 euro. Han och Kaity tecknade det när Grekland gick med i eurozonen. Det blev så lätt att låna då, även till semesterresor och annan konsumtion. Särskilt gynnsamt var det för statsanställda, som Kaity, vilka var garanterade anställning livet ut.

Jordbruksbanken tog 4,5 procent i ränta av privatanställda men bara 3,56 av en statsanställd. Lånet var till en början amorteringsfritt.

– Vi hade tre barn som började bli stora. Vi behövde pengarna, säger Vasilis.

”Vi hade bra inkomster”

Nu är räntan 6,6 procent. Med amorteringarna har Vasilis och Kaity en utgift på 600 euro i månaden. Pengarna dras direkt på Kaitys lön.

– När vi tog lånet hade vi bra inkomster. Ingen kunde tro att vi skulle hamna i den situation vi är i nu.

Familjen Zahos har två bilar, nu avregistrerade för att spara pengar. Sönerna Evangelos, 21, och Dimitris, 22, studerar på universitetet och bor hemma. Vasilis tänker inte ens på den dag de kan hitta egen försörjning och flytta till något eget. Ungdomsarbetslösheten är 40 procent.

Vad sker när medelklassen mister sina förhoppningar? När samhällets mellanskikt står inför sin utplåning?

Demonstrationerna på Konstitutionstorget nedanför parlamentet började för 27 dagar sedan. Vasilis har varit där alla kvällar utom en.

Vad gjorde du den kvällen?

– Jag var på väg till torget när jag såg några arbetare ta ner en minnesplatta över elva unga män som tyskarna sköt här på gatan den sjunde augusti 1944. En affärsinnehavare tyckte att minnesplattan skymde. Jag blev rasande. Det blev bråk.

Den något rundlagde, trivsamme Vasilis Zahos, en man som bott i dessa kvarter hela sitt liv och som känner varenda kotte, han som sitter vid kafébordet och vinkar till bekanta som går förbi, vinkar till någon som tutar – skulle denne Vasilis hamna i slagsmål? Om en skylt?

Historia och värdighet

Han säger: Vi måste värna vår historia.

Han säger: Grekernas värdighet är kränkt.

Vasilis Zahos går till torget där det finns en banderoll, riktad till parlamentet, som lyder ungefär så här:

Om ni skriver under EU:s lånevillkor skriver ni under er egen arkebusering.

Vasilis säger att han inte tycker om när ungdomarna kastar sten på poliserna som bildar kedja. ”Polisgrabbarna”, säger han. Det är några han relaterar till. Han hyr ju ut till en polis också.

– Men, säger han, jag har inget emot att de protesterar mot politikerna med vilka medel som helst. Det är befogat att ta till vilka metoder som helst. Även våldsamheter. Det är rätt åt politikerna.

Det säger en man som för tre år sedan såg fram mot pension vid 58 års ålder.

Spelreglerna ändras

Pensionen skulle visserligen bli låg, 1 000 euro i månaden, men Vasilis planerade att fortsätta arbeta som vanligt.

Nu har han varken arbete, pension eller a-kassa.

Vilka medel som helst. Även våldsamheter. Det är vad som sker när ett helt samhällsskikt störtar ner i avgrunden.